Connect with us

Comunitat

Ensenyat: “La proclamació d’Aurora Picornell és un homenatge a les víctimes de la Guerra Civil”

L’acte de lliurament d’honors i distincions de l’Illa de Mallorca ha reconegut la trajectòria d’entitats i persones que han influït en la història

Una celebració marcada pel compromís social i cultural i pels aniversaris, ja que la Fundació Patronat Obrer celebra els 110 anys, l’Associació de Persones Sordes de Mallorca els 75, el CIDE els 50 i, superant la vintena, l’Escola d’Estiu d’Estudis de Gènere i la feina d’Antoni Torrens amb la promoció de les festes de Sant Antoni al barri de Gràcia.

També hi ha hagut un moment per a la memòria històrica i la justícia amb el nomenament de Filla Predilecta de l’Illa de Mallorca d’Aurora Picornell, per la lluita i defensa dels drets de les dones i treballadors que fou afusellada pel règim feixista a Porreres el 1937. L’encarregat de rebre el premi en nom d’Aurora Picornell ha estat el seu nebot nét, Miquel Tortella.

Després s’han lliurat les 5 medalles d’honor i gratitud de l’illa de Mallorca. A  l’apotecari, dinamitzador cultural i músic, Antoni Torrens, pel foment de la cultura i les tradicions mallorquines. A la Cooperativa d’ensenyament, CIDE,  per la trajectòria en el món de l’educació, l’ha recollit Joan Perelló Ramis. En nom de la Universitat d’Estiu d’Estudis de Gènere de la UIB, han recollit la medalla dues de les fundadores. Esperança Bosch Fiol i Victòria Ferrer Pérez, pels estudis i la formació en matèria de gènere i igualtat. Margalida Ferragut Martorell, actual presidenta de la Fundació Patronat Obrer, ha recollit la medalla que reconeix la feina que han fet i el reforç assistencial per a la societat més vulnerable de Palma des de fa 110 anys. I, finalment, l’Associació de Persones Sordes de Mallorca, que fa 75 anys que lluita per la igualtat de drets d’aquest col·lectiu, ha recollit el premi l’actual presidenta de l’associació, Ana M. Ruiz Cordero.

El president insular ha tornat a reclamar les competències pendents de transferir, així com també una millora del finançament dels consells insulars

El president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat ha manifestat que «la proclamació d’Aurora Picornell com a Filla Predilecta de Mallorca és un homenatge a totes les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme». En aquest sentit, Ensenyat ha assegurat que «esperem que aquesta societat pugui recuperar prest la seva dignitat i que tots els morts puguin ser tornats als seus familiars».
El president insular ha tornat a reclamar les competències pendents de transferir, així com també una millora del finançament dels consells insulars, al mateix temps que ha lloat i agraït la tasca de cada un dels premiats, en especial la de defensa de la cultura pròpia de Mallorca, que ha dut a terme Antoni Torrens.

Entre els assistents destacar la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol; el president del Parlament de les Illes Balears, Baltasar Picornell; el vicepresident i conseller d’Innovació, Recerca i Turisme del Govern de les Illes Balears, Biel Barceló; els vicepresidents primer i segona de la Mesa del Parlament de les Illes Balears, Vicenç Thomás i Joana Aina Campomar; el batle de Palma, José Hila; els batles i batlesses de Bunyola, Andreu Bujosa; d’Esporles, Maria Ramón; de Mancor de la Vall, Guillem Villalonga; de Montuïri, Joan Verger; de sa Pobla, Biel Ferragut; de Lloseta, José M. Muñoz; el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles; el vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado, entre altres autoritats i representants d’entitats.

L’acte ha finalitzat amb la interpretació de La Balanguera a càrrec del Cor Juvenil del Teatre Principal.

Són tendència