Connect with us

Comunitat

Més de 200 mil persones viuen en risc de pobresa a Balears

Gairebé 50.000 persones de l’arxipèlag sobreviuen amb menys de 342 euros mensuals

En el marc del Dia Internacional per a l’Eradicació de la Pobresa, que se celebra el dia 17 d’octubre, la Xarxa per a la Inclusió Social. EAPN-Illes Balears vol posar en relleu que a l’arxipèlag més de 200 mil persones viuen en risc de pobresa i/o exclusió social.

En aquest sentit, tot i que les Illes Balears és la comunitat autònoma que ha registrat un major creixement del seu PIB en termes de volum a nivell estatal, gràcies al “boom turístic” i la reactivació del sector de la construcció, es fa palès que el PIB i la pobresa no van de la mà. I és que quan amenaça la crisi, la població més pobre és la primera a sentir els efectes i quan es controla, aquesta és l’última en beneficiar-se. No en va, gairebé 50.000 persones de l’arxipèlag sobreviuen amb menys de 342 euros mensuals. Altrament, 41.000 persones pateixen privació material severa.

En conseqüència, cal recordar que la privació material severa és una de les posicions més greus en l’escala de vulnerabilitat, perquè fa referència a la impossibilitat d’accedir a béns considerats bàsics per la societat en la qual es viu. Pel que fa a la baixa intensitat de treball per llar, 58.000 persones de les Illes Balears es troben en aquesta situació. En relació amb aquest punt, des de l’EAPN-Illes Balears es vol destacar la pèrdua del factor inclusiu del treball. Així doncs, actualment tenir una ocupació remunerada ja no és garantia d’escapar del risc de pobresa o exclusió social. En aquesta línia, s’ha d’observar amb preocupació la consolidació de la figura del “treballador pobre”, i és que per acabar amb la pobresa no només calen treballs de qualitat, sinó també una estratègia per acabar amb els treballs precaris i temporals, que eradiquin, en última instància, els “contractes fems”.

A les Illes, 41.000 persones pateixen privació material severa

Cal destacar que la baixa intensitat de treball per Llar es complica més si es tracta d’una llar monoparental, donat que la majoria d’aquest tipus de famílies són monomarentals i la presència de la dona es concentra en les ocupacions amb els salaris més baixos. Una altra dada molt preocupant de l’Informe de l’Estat de la Pobresa de 2016 és que un 52’8%, és a dir, 97.770 dels pensionistes de les Illes Balears reben una renda inferior al llindar de la pobresa, amb la qual cosa és bastant complicat que aquestes persones tinguin alguna possibilitat de sortir de la pobresa. Així mateix, 21.382 pensionistes pateixen pobresa severa. Respecte a l’Estat Espanyol, l’Informe de l’Estat de la Pobresa 2016 de l’EAPN posa en relleu que un 27’9% de la població, és a dir, gairebé 13 milions de persones viuen en risc de pobresa i/o exclusió social. Així doncs, tot i que són molts els que assenyalen la fi de la crisi, la pobresa i l’exclusió continua sense recuperar-se de manera tangible.

Per últim, pel que fa a la població infantil a l’Estat espanyol, 1 de cada 3 nins i nines, el que suposa el 32’9%, es troba en risc de pobresa i/o exclusió social. En relació amb aquest punt, cal destacar que les persones que viuen en llars amb nins i nines pateixen més risc de pobresa i/o exclusió social, que en aquelles llars on les unitats familiars estan formades per dos adults, donat que el 53’3% de les famílies monoparentals estan en situació de vulnerabilitat social.

Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *