Connect with us

Actualitat

L’exposició Promontoris i murades mostra els resultats de les excavacions a sa Ferradura

Ciutadella acull l’exposició que relaciona els assentaments costaners de l’edat del bronze a Mallorca i Menorca, que es traslladarà a Manacor el proper 14 d’abril

Divendres passat, dia 6 d’octubre, es va inaugurar a Menorca l’exposició Promontoris i murades, els assentaments costaners a l’edat del bronze a Mallorca i Menorca. La mostra dóna a conèixer els resultats de les investigacions desenvolupades des de 2011 pels membres de l’equip d’arqueòlegs del projecte “Entre Illes” als jaciments costaners de Cala Morell (Ciutadella) i de sa Ferradura (Manacor).

Aquest projecte ha estat impulsat per l’Associació d’Amics del Museu d’Història de Manacor, l’Ajuntament de Manacor i l’Ajuntament de Ciutadella, amb el suport econòmic dels Consells de Menorca i Mallorca. Per això la regidora de Cultura de Manacor, Antònia Llodrà; la directora del Museu de Manacor, Magdalena Salas; i la presidenta de l’Associació d’Amics del Museu d’Història de Manacor, Maria Esperança Nicolau, juntament amb membres de l’associació viatjaren fins a Menorca per assistir a la inauguració de la mostra, la qual es podrà veure a Menorca fins dia 18 de novembre a la Sala del Roser de Ciutadella. L’any que ve, del 14 d’abril al 15 de juny, l’exposició es traslladarà al Museu d’Història de Manacor.

Les excavacions del projecte “Entre Illes” han estat dirigides pels arqueòlegs Montserrat Anglada, Maria José León i Antoni Ferrer, de Menorca; i Damià Ramis i Magdalena Salas, de Manacor. El projecte ha permès recollir noves dades sobre els assentaments de l’edat del bronze situats prop del mar. I és que quan es va iniciar aquest projecte, es disposava de poques dades sobre els assentaments costaners de l’edat del bronze a Mallorca i Menorca, tot i que aquest tipus de poblats són relativament abundants, sobretot a Menorca. La major part de les dades disponibles provenien només de les excavacions de cap de Forma (Maó), excavat per un equip de la Universitat de Sàsser (Sardenya) des de 1997.

L’exposició compta amb un bon nombre de peces arqueològiques recuperades als jaciments de Manacor i Ciutadella, algunes d’elles excepcionals dins de la prehistòria de les Illes Balears

La interpretació tradicional d’aquests assentaments els relacionava amb el comerç marítim del bronze final, però gràcies a les investigacions desenvolupades a cala Morell i sa Ferradura, avui sabem que alguns van estar ocupats ja durant la fase anterior, i que els contactes comercials amb l’exterior no semblen ser la motivació principal d’aquests assentaments. Aparentment, la seva ubicació a llocs costaners inaccessibles respon a la necessitat de defensar-se dels atacs d’altres comunitats, en diferents moments de la prehistòria que fins ara s’interpretaven com a eminentment pacífics. La prehistòria de les illes, per tant, es mostra més complexa que no es pensava fins fa uns anys.

L’exposició compta amb un bon nombre de peces arqueològiques recuperades als dos jaciments estudiats, algunes d’elles excepcionals dins de la prehistòria de les Illes Balears. A través de textos didàctics, fotografies i il·lustracions realitzades expressament per l’exposició, aquest muntatge explica al visitant les noves dades recollides a cala Morell i sa Ferradura, però també un resum dels coneixements actuals sobre el segon mil·lenni a les Illes Balears. Aquesta és una època cabdal de la nostra història, ja que és el moment en el qual sorgeix la primera cultura autòctona de les illes, la de les navetes d’habitació, que donarà lloc finalment a la més coneguda cultura talaiòtica.

Aquesta exposició ha estat promoguda i finançada pels Consells Insulars de Menorca i Mallorca i els ajuntaments de Ciutadella i Manacor.

Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Són tendència