Connect with us

Comunitat

Proposen un pla de reestructuració del sector dels fruits secs per combatre la Xylella

Es tracta d’un dels sectors més castigats pel bacteri, sobretot en el cas dels ametllers

La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha dut a terme avui la primera Mesa Sectorial de Fruits Secs sobre el bacteri Xylella fastidiosa, que integren els representants de Camp Mallorquí, Fruits Secs, l’agrupació de productors Crisol, Asaja, Unió de Pagesos, UPA-AIA, Ucabal i Apaema, després que a principi de mes ja es va reunir la del sector vitivinícola.

El conseller Vicenç Vidal hi ha estat present juntament amb el director general d’Agricultura i Ramaderia, Mateu Ginard, qui ha exposat a la Mesa les propostes per fer front a la plaga, tenint en compte que es tracta d’un dels sectors més castigats pel bacteri, sobretot en el cas dels ametllers.

Una d’aquestes propostes és un Pla de Reestructuració a mitjà termini amb una línia d’ajudes per netejar les parcel·les on hi hagi hagut algun arbre infectat, perquè tingui les condicions agrosanitàries correctes, i ressembrar-les en un termini màxim de quatre anys amb les varietats més resistents al bacteri, que estudia la Conselleria.

El sector i la Conselleria han coincidit en que es tracta d’una carrera de fons que s’ha de deixar fermada amb un compromís a llarg termini per part de l’Administració.

Així mateix, s’ha transmès al sector la proposta de modificar el Programa de Desenvolupament Rural per prioritzar les inversions als fruits secs, arribant al 60% d’intensitat de l’ajuda, dins la línia de millora de les explotacions.

Ginard ha recollit els suggeriments del sector i s’ha compromès a presentar una proposta per escrit en un període màxim d’un mes.

El director general ha aprofitat la trobada per comunicar al sector que el Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient li ha anunciat  que no seguirà pagant l’ajuda als fruits de closca i que, de fet, no ingressarà els 175.000 euros corresponents a 2016, en un moment especialment crític per l’ametller. La Comunitat Autònoma, en canvi, ja ha pagat la bestreta que ascendeix a 350.000€ amb la intenció de sumar-la a l’ajuda estatal que, finalment, no arribarà.

>
Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *