Connect with us

Comunitat

Brussel.les aprovarà el pla de contenció de la Xylella Fastidiosa de Balears

El Govern havia demanat no aplicar l’erradicació, que recull la directiva europea, per combatre el bacteri

La Comissió Europea aprovarà, previsiblement, el pla de contenció de la Xylella fastidosa la setmana que ve en la reunió del Comitè de Salut i Seguretat Alimentària, que es durà a terme els dies 21 i 22. Brussel·les escolta, així, les reclamacions del Govern de les Illes Balears que ha demanat no aplicar l’erradicació, que recull la directiva europea, per combatre el bacteri.

D’aquesta manera es podrà seguir aplicant el protocol de contenció que consisteix en arrabassar només els arbres infectats per Xylella i prospectar al seu voltant a la recerca d’altres positius, en vigor a les Illes Balears des del passat mes de gener. Així ho va decidir, llavors, el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, després d’haver aplicat el protocol d’erradicació al primer positiu que es va detectar a l’octubre de l’any passat a Porto Cristo i que consisteix en arrabassar la planta infectada i tots els possibles hostes, que són més de 300, en un radi de 100 metres.

D’aquesta manera es podrà seguir aplicant el protocol de contenció que consisteix en arrabassar només els arbres infectats i prospectar al seu voltant a la recerca d’altres positius

“Són molt bones notícies”, ha declarat el conseller que ha recordat que es recull així, “el fruit d’un any de feina” que no hagués estat possible “sense la implicació dels tècnics de la direcció general d’Agricultura i el suport del sector”. Europa “reconeix la tasca ben feta d’aquest Govern i dóna suport a les mesures que ha desenvolupat”, ha destacat Vidal qui ha insistit en que s’ha aconseguit un gran triomf ja que, “en menys d’un any, s’accepta la contenció per les Illes Balears alhora que se li dóna també a Còrsega, que du dos anys erradicant”.

El mateix Vidal va viatjar a Brussel·les el mes de març passat on es va reunir amb els representants de l’Estat a la Unió Europea, diversos eurodiputats i el director general de la Direcció General de Salut i Seguretat Alimentària de la Comissió Europea, Xavier Prats, aconseguint, finalment, que “es reconegui que el criteri del Govern és vàlid”.

Són tendència