En percentatges, 91,4% d’homes per 8,51% de dones
Les estadístiques demostren que el sector de la policia de proximitat pateix d’una gran masculinització. Així es recull en un recent estudi realitzat per l’Institut de Seguretat Pública de les Illes Balears (ISPIB), que depèn de la Direcció general d’Emergències i Interior.
A més, la tendència en els darrers anys ha estat negativa, ja que en les sis darreres convocatòries del Curs Bàsic d’accés a la Policia Local, el nombre de dones inscrites ha estat decreixent. Així en la darrera convocatòria, la 39ª, que es va llicenciar el passat mes de juny, només 2 dels 42 titulats eren dones, un 4,7%.
La presència femenina és encara menys sòlida si es mesura el factor de comandament. A Balears hi ha un 3,6% de dones oficials, cap inspectora, subinspectora o comissària, i una major, que suposa el 12,5% del total de places dins aquesta categoria. Per tant s’ha constatat que no només existeixen dificultats a l’hora de l’accés al lloc de feina, sinó que les mancances s’incrementen en el moment d’aspirar a la promoció dins del mateix cos.
La modificació de la Llei de coordinació de la Policia Local de Balears, aprovada pel Consell de Govern a finals del passat mes de juliol, i que ja es troba a tràmit en el Parlament, proposa corregir de manera efectiva l’excessiva masculinització dels cossos de policia. De la mateixa manera que persegueix un canvi de model cap a una policia de proximitat més arrelada a la contrada, i amb uns procediments d’accés que facilitin la consolidació de les places fixes, la nova normativa pretén acabar amb l’estereotip masculí de la professió.