Connect with us

Actualitat

Comencen les tasques d’excavació a la platja de Sa Coma

Comencen les tasques d'excavació a la platja de Sa Coma

Aquesta primera intervenció tindrà una durada aproximada de deu dies

El Govern ha iniciat aquest dijous els treballs d’excavació a la platja de sa Coma amb l’objectiu de confirmar o descartar la pervivència avui dia d’una o diverses fosses a la zona nord-oriental de la platja i establir les dimensions de les pèrdues humanes a la zona, així com la possible ubicació dels cossos enterrats durant els dies de guerra i els posteriors al reembarcament de l’expedició del capità Bayo.

El Mapa de Fosses de Mallorca assenyala la platja de sa Coma, dins del terme municipal de Sant Llorenç des Cardassar, com a possible lloc d’enterrament de víctimes de la Guerra Civil, en la seva majoria milicians i milicianes vinculats a l’expedició del bàndol republicà arribada a Mallorca durant l’estiu de 1936.

Foren els voluntaris i voluntàries liderats pel capità Alberto Bayo que varen desembarcar el 16 d’agost de 1936 per defensar la República del cop d’estat. Molts d’ells, centenars o fins i tot milers, segons els diferents estudis realitzats al llarg dels anys, varen morir al Llevant mallorquí, víctimes del combat i dels bombardejos de l’aviació feixista italiana que va donar suport als revoltats. Altres foren assassinats després del reembarcament del 4 de setembre per les tropes falangistes, que es varen enorgullir del lema «Tutti i rossi fucilati» («Tots els rojos afusellats») encunyat pel comte Rossi.

Segons les investigacions de l’historiador Antoni Tugores, els testimonis d’alguns veïnats de Sant Llorenç des Cardassar apunten al fet que part dels enterraments realitzats després del reembarcament estarien actualment soterrats sota el passeig marítim de sa Coma. No obstant això, aquesta mateixa investigació recull l’existència de petites fosses disperses al voltant de la platja i la d’almenys una fossa de grans dimensions a l’extrem est de la platja.

Precisament en aquesta zona, els efectes dels temporals han posat al descobert restes humanes en més d’una ocasió.

Aquesta primera intervenció tindrà una durada aproximada de deu dies.

Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Són tendència