Connect with us

Actualitat

El futur tren de Llevant implicarà una remodelació urbana del passeig Ferrocarril de Manacor

El futur tren de Llevant implicarà una remodelació urbana del passeig Ferrocarril de Manacor

El Consistori ha reclamat que el traçat ferroviari a la sortida de la ciutat sigui compatible amb la Via Verda

L’Ajuntament de Manacor i el Govern han presentat aquest matí l’acord assolit entre les dues institucions per fer realitat el tram urbà del tren de Llevant per dins Manacor i reprendre, així, les obres de reobertura de la línia Enllaç-Artà.

L’acord contempla les propostes fetes pel Consistori de la ciutat que preveuen la incorporació de noves aturades dins el traçat urbà (Polígon industrial, una a l’altura de l’Hospital de Manacor i una a l’inici de l’actual via verda), l’execució d’un nou vial previst pel Pla General i que connectarà l’actual passeig Ferrocarril amb la carretera Ma-15, un aparcament dissuasiu i que el tren es converteixi en tren-tram al seu pas per la ciutat (amb una velocitat màxima de 30 km/h) .

“Estam convençuts que la solució és el transport públic”, ha assegurat el batle de Manacor, Miquel Oliver, a l’acte de presentació del traçat que ha tengut lloc a l’estació de Manacor amb la presència de la presidenta del Govern, Francina Armengol i el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí.

Oliver ha recordat que “enguany es compleixen 25 anys de la primera Marxa pel Tren de Llevant”, pel que espera “que aquesta vegada vagi de veres i el tren arribi a Cala Rajada d’una vegada per totes”. En aquest sentit, ha agraït la feina feta a la societat civil, encapçalada per la Plataforma en Defensa del Tren, i ha assegurat que les peticions que ha fet l’Ajuntament donen resposta als canvis que ha experimentat Manacor els darrers anys.

El batle ha insistit que el tren “no xaparà el poble, tal com es vol fer creure”, ja que el tren-tram no implicarà cap classe de barrera urbanística al seu pas per dins la ciutat. Així mateix, ha sol·licitat al Govern que el tren-tram s’implanti des del polígon industrial, la qual cosa permetria eliminar les barreres arquitectòniques que actualment separen la barriada des Creuers amb la de sa Torre.

El tren de Llevant tendrà 1,7 quilòmetres dins el traçat urbà de Manacor i implicarà una remodelació completa del passeig Ferrocarril. En aquest passeig, l’Ajuntament ha sol·licitat que es respecti el major nombre de palmeres possible i que es reordeni el trànsit, de manera que els vianants i bicicletes puguin continuar tenint espai per a l’activitat física i cívica. És per això que el vial que executarà el Govern serà una alternativa que permetrà millorar la mobilitat dins Manacor.

Quant a la via verda, l’Ajuntament de Manacor ha reclamat que el traçat del tren a la sortida de Manacor permeti fer compatible aquest espai amb el ferrocarril.

Miquel Oliver, ha dit que «Manacor es transformarà en positiu. El tren no xapa el poble, sinó tot el contrari, perquè el tren-tram no suposarà cap barrera. Hem demanat que es creïn noves aturades, aparcaments dissuasius i l’execució d’un nou vial. Ara esperam que aquesta vegada el tren de Llevant sigui una realitat i que es pugui compatibilitzar amb la via verda».

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha recordat que la mobilitat és una prioritat del Govern i per això «des del 2015 hi ha hagut una revolució en aquesta matèria, amb planificació, amb l’electrificació de tota la xarxa ferroviària, amb la licitació del metro al Parc Bit, amb el tramvia de Palma, amb les noves concessions dels busos i ara incrementant l’extensió ferroviària de l’illa amb aquest tram urbà que situarà Manacor al nivell de les ciutats modernes europees del segle XXI».

Són tendència