Connect with us

Actualitat

Manacor aprofitarà els fons europeus per fer possible un parc d’escull artificial submarí a Porto Cristo

Manacor aprofitarà els fons Next Generation EU per fer possible un parc d'escull artificial i arqueologia submarina a Porto Cristo

La regidora de Turisme, Maria Antònia Truyols, ha explicat que el seu objectiu serà “realçar el patrimoni cultural i natural del nucli costaner i dotar-lo d’una nova infraestructura única a la Mediterrània”

L’accés a recursos provinents dels fons Next Generation de la UE, per un import de dos milions d’euros, permetrà a l’Ajuntament de Manacor fer realitat la creació d’un parc d’escull artificial i arqueologia submarina a Porto Cristo. El projecte ha estat tramitat per part de la delegació de Turisme i s’ha presentat aquest divendres en roda de premsa.

La regidora de Turisme, Maria Antònia Truyols, ha explicat que l’objectiu del nou projecte serà “realçar el patrimoni cultural i natural del nucli costaner i dotar-lo d’una nova infraestructura única a la Mediterrània”. El batle de Manacor, Miquel Oliver, ha assegurat que «hem trobat la manera que l’Ajuntament de Manacor pugui intervenir en relació a un bé cultural, patrimonial i natural i que finalment permetrà divulgar tot el tresor enfonsat que té Porto Cristo i que repercutirà en natura, economia i turisme». La delegada de Patrimoni, Núria Hinojosa, ha destacat que aquest projecte «representa la innovació, la sostenibilitat i, també, l’economia blava».

L’escull artificial reproduirà a escala real quatre vaixells històrics museïtzats a partir de les restes locals estudiades per l’Institut Balear d’Estudis d’Arqueologia Submarina (IBEAM). Així mateix, també té per objectiu recuperar la biodiversitat i la fauna marina en una àrea devastada i empobrida com a conseqüència de l’excés d’extraccions de recursos marins, així com mòduls per millorar la connectivitat ecològica entre els vaixells i les àrees marines de la Xarxa Natura 2000. Constarà d’una àmplia àrea destinada a la restauració ecològica liderada per l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA-CSIC) i pretén ser un reclam excepcional per al busseig recreatiu, activitats científiques, formació en arqueologia submarina, monitorització ambiental i foment de l’R+D en economia blava. Així mateix, el projecte també preveu la creació d’un centre d’interpretació amb museografia interactiva i tecnològica amb mòduls de realitat augmentada que permetin explorar els derelictes.

L’escull artificial reproduirà a escala real quatre vaixells històrics museïtzats a partir de les restes locals estudiades per l’Institut Balear d’Estudis d’Arqueologia Submarina (IBEAM). Així mateix, també té per objectiu recuperar la biodiversitat i la fauna marina

El projecte preveu també l’adquisició de dues embarcacions elèctriques per al transport dels bussejadors fins als punts d’immersió, dos motors i bateries per a llanxes auxiliars de servei i una furgoneta elèctrica per al transport de clients a terra, com a llançadora dels punts d’origen (hotels, pàrquing perifèric, altres punts de recollida).

El centre d’interpretació, per la seva banda, ampliarà l’oferta museística i augmentarà el grau de coneixement, la sensibilització, l’accessibilitat i la interpretació de les restes romanes, a més del coneixement de la història marítima de Porto Cristo i les Illes Balears i de la geomorfologia costanera i el canvi climàtic.

El projecte té un termini d’execució de 3 anys.

Són tendència