Connect with us

Actualitat

Manacor preveu que el 2024 tot el nucli urbà de la ciutat ja disposarà d’aigua potable

Manacor preveu que el 2024 tot el nucli urbà de la ciutat ja disposarà d'aigua potable

El Consistori treu a licitació la nova planta potabilitzadora per un import de 3.808.730,90 € i un termini d’execució de 8 mesos

L’Ajuntament de Manacor ha tret a licitació la nova planta potabilitzadora que permetrà dur aigua potable a totes les aixetes de la ciutat. Així ho ha anunciat aquest dilluns de matí el batle de Manacor, Miquel Oliver, des de les instal·lacions de l’Empresa de Serveis de Manacor (SAM) al polígon agroalimentari, on s’ubicarà la nova infraestructura. Ho ha fet acompanyat de la presidenta de la SAM, Cristina Capó; el vicepresident, Sebastià Nadal; i el seu gerent, Francesc Grimalt.

L’aigua disponible per al subministrament a la ciutat de Manacor no és adequada per al consum humà a causa de l’alta concentració de nitrats, amb valors molt per damunt dels límits exigits per la normativa sanitària. Amb aquesta nova infraestructura, es posarà remei a aquesta situació que es dona des dels anys 80, quan es va posar en marxa el servei de subministrament d’aigua.

La planta potabilitzadora que aquest dilluns es treu a licitació té un pressupost de 3.808.730,90 € i un termini d’execució de 8 mesos, per la qual cosa s’estima que el 2024 l’aigua potable arribarà a totes les llars del nucli de Manacor. La nova infraestructura s’instal·larà al recinte del dipòsit d’aigües de la SAM. El procés es dividirà en tres línies per adaptar-se a les corbes de demanda de la població i per poder alternar línies per al seu manteniment i conservació, així com fer front a possibles avaries i demandes punta.

La nova planta potabilitzadora serà capaç de produir un màxim de 10.000 m³/dia d’aigua apta per al consum humà

El cabal mínim se situarà al voltant dels 150 metres cúbics/hora i el màxim dels 350 m³/h, amb un mitjana de 236 m³/h. Cada línia produirà 138,9 m³/h i entraran en funcionament de manera consecutiva segons la demanda. La planta potabilitzadora serà capaç de produir un màxim de 10.000 m³/dia d’aigua apta per al consum humà. El rendiment elèctric serà de 0,5 kWh/m³ d’aigua potable produïda. El rendiment de la planta pel que fa al percentatge de rebuig serà com a màxim del 20% respecte de l’aigua produïda.

Després de diversos estudis realitzats, la SAM s’ha decantat per fer servir sistemes de tractaments fisicoquímics. El 2021 la SAM instal·là una planta pilot d’osmosi capaç de subministrar els sectors de la zona més elevada del nucli, aconseguint una aigua d’excel·lent qualitat. Aquesta planta ha permès proporcionar aigua potable a dues fonts que estan obertes al públic 12 hores diàries, de 8 h a 20 h (la primera es posà en funcionament a finals de desembre i la segona el mes de maig), amb un cabal de fins a 24 metres cúbics per hora.

Aquesta potabilitzadora pilot ha permès consolidar el coneixement de l’empresa pública municipal que gestiona el servei i poder optar per aquest sistema sense riscos. La gran afluència de ciutadans que cada dia acudeixen a les dues fonts públiques constaten l’èxit de la potabilitzadora pilot i la qualitat de la seva aigua.

Són tendència