És un insecte omnívor depredador de molts insectes, incloses les abelles mel·líferes
Un equip d’investigadors de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB) ha detectat la presència per primera vegada a les Illes Balears de la vespa carnissera (Vespa crabro). Els exemplars varen ser localitzats mitjançant una de les trampes de la xarxa de monitoratge del projecte STOP Invasores ubicada al Port d’Alcúdia. Els exemplars varen ser recollits entre els mesos d’agost i octubre, i es conserven al Laboratori de Zoologia de la UIB.
La Vespa crabro és una espècie de vespa de mida gran: les reines fan de 25 a 35 mm i les obreres, de 18 a 25 mm. Es diferencien perquè tenen la meitat inferior de l’abdomen de color groc, el cap de color vermellós i les ales translúcides.
Aquesta espècie de vespa és autòctona dels continents europeu i asiàtic, però no de l’arxipèlag balear. Des de mitjan segle XIX és també present a l’Amèrica del Nord.
És un insecte omnívor depredador de molts insectes, incloses les abelles mel·líferes. Els investigadors de la UIB assenyalen que encara és difícil determinar l’impacte que pot arribar a tenir aquesta nova introducció, però alerten que la introducció de qualsevol nova espècie pot arribar a suposar una amenaça per a l’equilibri ecològic dels ecosistemes naturals i agrícoles.
Els investigadors recorden la importància de la participació ciutadana per detectar nius i exemplars d’aquesta espècie a les Illes Balears, que va ser clau en l’erradicació de la vespa asiàtica. Per això, demanen als ciutadans que, si troben o creuen que han trobat un exemplar de vespa carnissera, ho comuniquin mitjançant Vespapp i que no capturin l’exemplar, atès que l’objectiu és poder seguir-lo per localitzar la ubicació del niu i així poder eliminar-lo. Actualment, ja han habilitat Invasapp a xarxes socials (Facebook, Twitter i Instagram), a través de les quals aniran informant i explicant novetats relacionades amb el projecte.