Connect with us

Comunitat

L’habitatge, l’alimentació i el transport ‘consumeixen’ el 65% dels ingressos de les famílies de Balears

El subministrament d'aliments a Balears està garantit, segons el Govern i la patronal

Un informe elaborat per Càritas posa de manifest que la inflació ha desbordat les capacitats dels grups de persones amb menys recursos economics

El conjunt de la societat està patint les conseqüències de l’encariment del cost de la vida, que representa un nou contratemps per a moltes empreses i llars. Així ho posa de manifest les dades difoses per la fundació FOESA, que ha elaborat un informe sobre el cost de la vida i les estratègies de les famílies per a Càritas.

Aquest estudi conclou que en els últims mesos, arreu de l’estat s’observen els canvis de tendència que està generant l’actual inflació: els rebuts estan augmentant i cada vegada costa més omplir la gelera. Al juny, la inflació va continuar accelerant-se assolint màxims no vistos en 37 anys i puja al 10,2%. Mentrestant, la Comissió Europea estima que tancarem l’any 2022 amb una inflació global del 8,1%.

A més de la llum o el gas, la factura de la cistella de la compra segueix alhora la mateixa tendència. I sembla que arriba per quedar-s’hi, segons exposa els resultats de l’estudi, ja que segons l’OCDE la inflació a Espanya seguirà en màxims almenys fins al 2024.

Ara com ara, les famílies de les Illes dediquen més del 65% dels seus ingressos a l’habitatge, l’alimentació i el transport. Segons reconeixia a IB3 Ràdio, Thomàs Ubrich, membre de l’equip tècnic encarregat del citat estudi, “una persona que visqui tota sola necessita fer una despesa bàsica de 1.100 euros si viu en un habitatge llogat, mentre que si aquest ja està pagat, serien entre 700 i 750 euros. El cost de l’habitatge pesa molt”, ha ressaltat.

Una persona que visqui tota sola necessita fer una despesa bàsica de 1.100 euros si viu en un habitatge llogat

Les conclusions de l’informe adverteixen sobre les amenaces que s’entreveuen a l’horitzó de la recuperació. L’encariment dels aliments i, sobretot, l’energia, juntament amb els colls d’ampolla a l’oferta. La pèrdua de poder adquisitiu de les llars per culpa d’aquest fenomen i la consegüent reducció dels salaris reals farà que sigui difícil recuperar el nivell del consum privat anterior a la pandèmia, amb especial interès als aspectes distributius, ja que la inflació elevada afecta, generalment, amb més intensitat a les llars amb menors ingressos.

Són tendència