Connect with us

Esports

Presentat el Codi Ètic del Futbol Base

Consisteix en una sèrie de normes que se demana que els clubs acceptin per als equips en edat escolar

Abans del començament de la temporada (mes de setembre) se farà el redactat final i se’n demanarà l’adhesió.
El President de la FBF, Miquel Bestard, ha explicat que el Codi Ètic consisteix en una sèrie de normes que se demana que els clubs acceptin per als equips en edat escolar. No és un reglament, sinò una adhesió voluntària al bon comportament (no insultar, respectar els àrbitres, rebaixar l’exigència de guanyar als més petits, respectar als seguidors dels altres equips, acceptar que els nins juguen per divertir-se, promoure la formació dels joves futbolistes com a persones…)
Els clubs són els que poden imposar aquestes normes a través d’una signatura del Codi en el moment de fitxar. També se demana que el firmin els directius, els tècnics i els pares.
La Federació ja aplica el reglament del Futbol dins el terreny de joc, a través de l’àrbitre i dels comitès de competició. L’aplicació d’aquest Codi Ètic o de Bon Comportament serà per a la resta dels casos i se demana la corresponsabilitat del club i dels seus seguidors, federats o no. Bestard també ha explicat que des de la Federació s’incentivarà l’aplicació d’aquestes normes  amb les Targetes Blanques dels àrbitres i amb premis als clubs, equips, jugadors i aficions a final de temporada.

CODI ÈTIC

CARTA DE COMPROMÍS AMB EL BON COMPORTAMENT, FAIR PLAY I VALORS ASSOCIATS A LA PRÀCTICA DEL FUTBOL

Totes les persones en el món del futbol saben que compaginar adequadament la recerca del millor nivell esportiu, del creixement adequat dels nostres fills i filles, i del respecte de les regles i de les normes, no sempre ha estat fàcil. No obstant això, la nostra societat, afortunadament, ha emprès un camí que no té marxa enrere en pro d’assolir els objectius esportius al costat de la formació integral dels més joves.
El passat mes de juny la Federació de Futbol de les Illes Balears va organitzar el I Congrés de Futbol Base en el qual, a través de diferents taules de treball formades per tots els estaments futbolístics, es va arribar a una sèrie de conclusions que es van dur a la Assemblea General de la FFIB del 22 de juliol passat. L’Assemblea va aprovar que la Federació redactaria un Codi Ètic dirigit a tots els clubs de les Illes Balears. Una comissió de participants al Congrés, assessorada per la UIB i el projecte europeu de valors en l’esport PsyTool, va redactar una proposta fonamentada en dos conceptes: compromís i coresponsabilització.
Per al desenvolupament del futbol en el terreny de joc ja existeixen reglaments oficials i els respectius Comitès de Competició, de manera que el present text es dirigeix ​​a les persones que puguin perjudicar la reputació i integritat de l’esport del futbol amb comportaments indeguts a l’entorn de la competició protagonitzada per federats en edat escolar. Aquesta carta de Compromís amb el Bon Comportament té com a Àmbit d’Aplicació els directius, jugadors, tècnics, delegats, auxiliars, pares, mares, familiars, espectadors i aficionats que estan relacionats amb el món del Futbol Base reglat per la Federació de Futbol d’ les Illes Balears.

Al costat de l’adhesió a aquestes normes, la FFIB proposa als clubs que es comprometin a l’elaboració d’un reglament intern del Club, durant la temporada 2017-2018, per assegurar el compliment dels punts proposats i per promoure les seves pròpies característiques i idiosincràsia , amb els seus valors històrics i culturals. La FFIB assessorarà els Clubs que encara no tenguin un reglament intern.

Proposta de Carta de Bon comportament:

– Promoure la pràctica saludable i segura del futbol.
Reconeixement d’allò més bàsic d’un Codi de Bon Comportament: el futbol és un esport sa, que ha de practicar-se sota la tutela d’una Federació i un reglament.

– Promoure el Joc Net com a espectadors.
Els espectadors han de donar suport a un joc sense trampes ni enganys, jugat amb Fair Play. Els nens i nenes en edat escolar estan aprenent els conceptes de justícia i honradesa, alhora que desenvolupen el seu nivell esportiu.

– Respectar els àrbitres com a esportistes que són, evitant els insults i les agressions verbals.
Tant federats com a espectadors i directius s’han de comprometre a respectar l’esportista que arbitra el joc, encara que s’equivoqui. El jutge és una persona enviada per la Federació per aplicar el reglament i, en el cas de les categories inferiors, per ensenyar als jugadors.

– Respectar els/les rivals i les seves famílies tant en el terreny de joc com a les grades.
Les provocacions i els insults també s’han d’evitar cap als rivals que estan dins del camp i cap als que estan a les grades. L’agressivitat a la grada pot alterar els futbolistes, és contagiosa, i pot danyar la imatge d’un club per molt de temps.

– Ajudar els/les futbolistes a divertir-se amb el joc, animant-los a millorar cada dia, valorant l’esforç i la dedicació.
L’entorn de l’esportista és important per rebaixar l’agressivitat en els camps. Amb aquest punt, els familiars es comprometen a donar-li suport moralment, recordant sempre que està jugant per passar-ho bé i per millorar. Com més joves, més s’ha de rebaixar l’exigència i la competitivitat. Mai s’ha demostrat que una gran exigència en aquestes edats produeixi millors jugadors.

– Promoure la formació dels al·lots i al·lotes com a esportistes i, sobretot, com a persones.
La Federació i el Club han d’assumir la responsabilitat que els escolars federats haurien de trobar en l’esport un complement a la seva formació integral.

– Promoure els valors socials i cívics del Club.
Cada Club té una història de la qual sentir-se orgullós, que el diferencia d’altres i ha d’apostar per uns valors ètics. Aquests valors han de ser clarament representats pels directius i delegats, i respectats pels esportistes, els tècnics i els seguidors.

– Respectar la figura de l’entrenador/a i del delegat/a, que representen al Club i la seva filosofia.
En el terreny de joc l’entrenador ha de recordar que el seu equip ha de donar una imatge positiva del club, tant si guanya com si perd. També s’ha de potenciar la figura del delegat -i formar-lo amb cursillos- perquè representi els interessos del club en qualsevol circumstància, com ara els conflictes que sorgeixin entre espectadors i àrbitre.

– Donar exemple de comportament als joves futbolistes, tant des de la directiva del Club com per part dels familiars.
Dins de la línia formativa del Futbol per a escolars és fonamental que els adults -directius, tècnics i familiars- es comprometin a predicar amb l’exemple en les activitats esportives.

– Acceptar que la sanció a un Club, a un jugador/a, espectador/a, o tècnic/a per l’incompliment greu d’alguna norma, suposi la solidaritat de la resta de Clubs.
Cada club podrà aplicar a la seva manera les sancions a la violació de les normes o Codi de Bon Comportament. Però l’única manera que tenguin un efecte dissuasori passa per l’acord entre clubs per no fitxar als sancionats durant la temporada.

– Promoure l’adhesió de tots al Codi Ètic.

Els clubs haurien de cercar el compromís amb aquestes normes mitjançant la signatura dels federats en el moment de la inscripció, al costat de la dels pares, mares i directius. També han de procurar el màxim de consens i coresponsabilitat posant-lo a disposició de la resta d’integrants del club, tècnics, delegats, auxiliars, patrocinadors, espectadors i aficionats.

Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Són tendència