Connect with us

Actualitat

Artà i Sant Llorenç ja disposen de les primeres estacions de control d’inundacions

Sistema Balear d’Alertes Primerenques de Riscos d’Inundació

Aquestes instal·lacions permeten fer el seguiment en temps real de l’estat dels torrents

Les capçaleres dels torrents de Ca n’Amer, a Sant Llorenç des Cardassar, de Canyamel, a Artà, i del Major de Sóller són els indrets on el grup de recerca en Hidrologia i Ecogeomorfologia en Ambients Mediterranis (MEDhyCON) de la Universitat de les Illes Balears ha instal·lat les primeres estacions de monitoratge continu de l’INUNSAB, el Sistema Balear d’Alertes Primerenques de Riscos d’Inundació.

Aquestes estacions permetran disposar els pròxims anys d’una xarxa pionera per fer el seguiment en temps real de l’estat dels torrents de les illes Balears. Les estacions s’han ubicat en els punts crítics en cas d’episodis de pluja intensa, com la que causà les inundacions que afectaren el municipi de Sant Llorenç des Cardassar i tota la comarca de Llevant l’octubre de 2018.

Aquestes estacions ja instal·lades proporcionen dades en temps real per a la Direcció General d’Emergències i Interior del Govern de les Illes Balears amb l’objectiu de contribuir a millorar la presa de decisions. Es transmet informació cada cinc minuts sobre el cabal dels torrents així com pluviometria i humitat del sòl, les quals s’afegeixen a d’altres estacions ja en funcionament a Vilafranca de Bonany, Manacor, sa Pobla, Campanet i Andratx.

La instal·lació d’aquestes estacions a la Península de Llevant i a la Vall de Sóller és una de les actuacions realitzades enguany resultat del conveni que signaren al 2021 la UIB i el Govern de les Illes Balears i que té prevista la instal·lació de 32 noves estacions (24 a Mallorca, 3 a Menorca i 5 a Eivissa) en els propers mesos. El conveni té un vigència de quatre anys i té com a objectiu desenvolupar un sistema d’alerta primerenca de detecció d’inundacions a partir de la transformació i del desenvolupament de la xarxa d’estacions hidromètriques de la UIB i de la seva base de dades històriques, gestionada pel grup de recerca MEDhyCON. Tot plegat permetrà anticipar els episodis d’inundacions i emprendre les accions preventives necessàries per disminuir els danys que podrien ocasionar.

El sistema, en estat embrionari, va poder ser testat durant l’episodi d’inundacions que afectà la comarca del Llevant  la setmana passada

De fet, i malgrat l’estat embrionari del sistema, l’INUNSAB va poder ser testat durant l’episodi d’inundacions que afectà la comarca del Llevant la setmana passada. Concretament, es transferiren en temps real (en intervals de 5 minuts) els valors de cabal dels torrents de Ca n’Amer i de Canyamel a través de la plataforma de gestió INUNSAB. Aquesta eina permeté al Centre de Gestió d’Emergències 112 prendre decisions d’importància crucial durant la matinada del 7 d’octubre en els termes municipals d’Artà, Sant Llorenç des Cardassar i Manacor, on s’acumularen més de 150 mm.

Són tendència