Connect with us

Actualitat

Ses Salines, Campos i Santanyí exigeixen una planta dessaladora portàtil en el sud de Mallorca

Ses Salines, Campos i Santanyí exigeixen al Govern una planta dessaladora portàtil per a pal·liar la pèssima qualitat de l'aigua en el sud de Mallorca

El batle i batlesses dels municipis afectats decideixen fer un front comú per reivindicar la construcció de la nova infraestructura amb fons de l’ecotaxa

Els ajuntaments de Ses Salines, Campos i Santanyí han decidit exigir de manera conjunta al Govern que doti a la comarca d’una dessaladora portàtil, amb l’objectiu de combatre els efectes de les cada vegada més freqüents sequeres en la zona, així com per a pal·liar les conseqüències de la pèssima qualitat de l’aigua subministrada per al consum humà en aquests municipis.

Els batles Juan Rodríguez, Francisca Porquer i Maria Pons han decidit instar a la presidenta Armengol que financi la infraestructura amb fons de l’ecotaxa, inversió que suposaria uns 14 milions d’euros, aproximadament.

Una infraestructura que, gràcies a la seva portabilitat, podria moure’s i utilitzar-se en altres zones de l’Illa quan les circumstàncies ho requereixin, han explicat.

La construcció de la nova infraestructura suposaria poder garantir el subministrament d’aigua apta per al consum humà, s’abaratirien costos i, per tant, el preu final de l’aigua per al consumidor, i alhora suposaria un avanç en la transició energètica, ja que funciona amb energia solar.

També han recordat que el sud de Mallorca és una de les zones amb menys precipitacions de Balears. En els últims anys s’ha detectat una problemàtica en relació amb les aigües subministrades pel consum humà. Actualment, la massa d’aigua de Santanyí està molt salinitzada i la que subministra a Campos i Ses Salines presenta, a més de salinització, un elevat nivell de nitrats.

Les dades de la revisió del Pla Hidrològic de les Illes Balears PHIB (2021-2027) presenten valors d’índex de sobreexplotació del 116% a Santanyí, del 121% en el Pla de Campos o del 120% en Cala D’Or. Els tres primers edils han coincidit a l’hora de reconèixer que la situació els obliga a plantejar solucions a curt o mig termini.

Són tendència