Connect with us

Oci i Cultura

L’historiador Guillem Morro cedeix una obra dedicada a Joanot Colom a la Casa de Cultura de Felanitx

L'historiador Guillem Morro cedeix una obra dedicada a Joanot Colom a la Casa de Cultura de Felanitx

Posteriorment, es va projectar la cinta ‘El crit de les dones’, organitzat per l’entitat ‘Felanitx per la Igualtat

El batle de Felanitx, Jaume Monserrat, en representació de l’administració municipal va signar aquest diumenge l’acte de cessió de la pintura titulada “Joanot Colom” realitzada per l’historiador i artista, Guillem Morro. El quadre que representa a l’il·lustre felanitxer, líder de la Germania a Mallorca, estarà exposat al públic a la Casa de Cultura durant un període de cinc anys. Aquesta pintura a l’oli de 200×140 està valorada en 20.000 €

Morro ha cedit l’obra per la implicació del poble de Felanitx amb els 500 anys de Germania a Mallorca i la divulgació d’aquest moviment fent conferències, exposicions o presentacions de llibres. El passat mes d’octubre del 2021, Joanot Colom va ser proclamat fill predilecte de la Ciutat de Felanitx. Un heroi que defensà la gent contra l’abús dels senyors, un líder que defensà la Justícia i lluità fins a la mort en defensa de les llibertats, destaca un comunicat emès pel Consistori.

Posteriorment al descobriment del quadre, i convocat per l’entitat ‘Felanitx per la Igualtat’, es va projectar el documental de la productora Estudi Salom “El crit de les dones. La Germania de Mallorca (1521-1523)”, una producció cinematogràfica on es recullen sis relats sobre el destacat paper de les dones a dita Revolta ciutadana.

La convocatòria va comptar amb la participació de l’historiador, Bartomeu Mestre ‘Balutxo‘, que va posar en relleu el paper de lluita que van exercir les dones en les Germanies. Una de les sis actrius que intervenen en la cinta, Apol·lònia Serra, va explicar l’experiència que va suposar per ella la participació professional durant el rodatge del film, que es va rodar sota la direcció d’Antoni Thomas, també present a la sala. Va dedicar la seva aportació a detallar les característiques més tècniques de l’enregistrament amb un pressupost molt ajustat, lloant la intervenció de les diferents actrius que van haver de memoritzar a contrarellotge els textos del rodatge.

‘Felanitx per la Igualtat’ va agrair el bon acolliment del públic a la convocatòria, que pretenia posar en relleu el paper de la dona en la revolta popular que es va viure a Mallorca ara fa 501 anys i que va enfrontar els menestrals i el poble de la ciutat de Mallorca, aliats amb la part forana, amb l’alta noblesa i altres estaments ciutadans privilegiats. Els principals líders de la revolta, entre ells Joanot Colom, foren executats.

Fotos: Felanitx per la Igualtat.

Bartomeu Mestre ‘Balutxo’, Apol.lònia Serra i Antoni M. Thomàs, en un moment de l’acte celebrat aquest diumenge.
‘Felanitx per la Igualtat’ va agrair el bon acolliment del públic a la convocatòria, que pretenia posar en relleu el paper de la dona en la revolta popular que es va viure a Mallorca ara fa 501 anys.

Són tendència