Connect with us

Actualitat

Manacor i Felanitx volen que l’Impost turístic financiï l’arribada d’aigua de la dessaladora als nuclis costaners

Manacor i Felanitx volen que l'Impost turístic financi l'arribada d'aigua de la dessaladora als nuclis costaners

Cala Murada, Cales de Mallorca, Portocolom i s’Horta, serien les zones beneficiades

Els ajuntaments de Manacor i de Felanitx han decidit impulsar de manera conjunta una ambiciosa proposta conjunta que beneficiaria a distints nuclis costaners d’ambdós municipis. En el cas del Consistori de Manacor, s’ha sol·licitat formalment que l’Impost de Turisme Sostenible permeti finançar l’arribada d’una artèria estratègica de subministrament d’aigua des de la ciutat de Manacor fins a la zona costanera sud, que comprèn els nuclis de Cala Murada i Cales de Mallorca. Aquesta infraestructura està prevista al Pla de Gestió de la Demanda, que forma part del Pla General del municipi.

Aquest mes d’agost s’ha obert la convocatòria del 2022 per a la presentació de projectes per ser finançats per l’Impost de Turisme Sostenible, després d’uns anys sense convocar-se a causa de la Covid.

La proposta, de caràcter supramunicipal i que ha encapçalat l’Ajuntament de Manacor, s’emmarca en la planificació de l’ampliació de la xarxa de subministrament en alta de l’ABAQUA, l’empresa de la Conselleria de Medi Ambient del Govern Balear que gestiona les dessaladores. Ara com ara, amb finançament de l’ITS, s’està construint el tram de Maria de la Salut a Petra i està en tramitació el de Petra a Manacor.

La quantitat sol·licitada per ser finançada per l’Impost de Turisme Sostenible ascendeix als 8.169.967,79 euros, i s’estima que, una vegada aprovada, requeriria dos anys per ser realitat, un de tramitació i un d’execució de la construcció dels 24 quilòmetres de canonada.

“Hem vist en la imminent arribada de l’aigua de la dessaladora una oportunitat per fer feina conjuntament amb la Conselleria de Medi Ambient. El nostre objectiu és optimitzar la construcció de la xarxa de capil·laritat que distribuirà l’aigua en alta per la comarca”, ha assegurat el batle de Manacor, Miquel Oliver, en roda de premsa conjunta amb el batle de Felanitx, Jaume Monserrat, la presidenta de la SAM, Cristina Capó, i el gerent de la SAM, Francesc Grimalt. «Es tracta d’un projecte que també se’n beneficiarà el municipi de Felanitx», ha afegit el batle de Manacor.

Aquesta artèria permetria connectar les xarxes de distribució d’aigua urbanes gestionades per l’Ajuntament de Manacor, mitjançant l’empresa pública SAM, a la ciutat de Manacor i la urbanització costanera de Cala Murada. També possibilitarà la integració de la xarxa d’abastiment de Cales de Mallorca. Finalment, alimentarà les xarxes dels nuclis costaners de Felanitx, ja que arribarà fins a Portocolom i s’Horta.

Les actuals xarxes de subministrament dels nuclis d’ambdós municipis estan entreteixides; hi ha pous que serveixen a nuclis costaners de Felanitx situats dins el terme de Manacor i viceversa

Les actuals xarxes de subministrament dels nuclis d’ambdós municipis estan entreteixides; “hi ha pous que serveixen a nuclis costaners de Felanitx situats dins el terme de Manacor i viceversa», ha explicat Oliver.

En aquest sentit, el batle de Felanitx, Jaume Monserrat, ha agraït a l’Ajuntament de Manacor haver formulat aquesta proposta, «a la que tot d’una vàrem dir que sí», ha assegurat. «Està clar que els ajuntaments necessitam una solució implicada en els projectes de l’aigua. Cal actuar i accelerar el procés que requereix ABAQUA per desplegar la xarxa i aquest projecte és un avanç important», ha afirmat Monserrat.

L’Ajuntament de Manacor ja ha estudiat el projecte amb la Conselleria de Medi Ambient i «el més eficient és que ABAQUA construeixi la canonada a Manacor i l’Ajuntament de Manacor faci arribar l’aigua a tots els nuclis costaners del municipi i que continuï fins a Felanitx», ha declarat la presidenta de la SAM, Cristina Capó.

Els aqüífers de Manacor es divideixen en dues tipologies, el de l’interior i els costaners. La ciutat de Manacor s’abasteix del primer tipus, que presenta problema de qualitat, però no de quantitat, gràcies a la gestió sostenible que es fa des del servei de subministrament. En canvi a les zones de costa presenten un greu problema de sobreexplotació dels aqüífers, que s’ha de corregir. S’estima que cal aportar d’altres fonts un cabal estable anual, a fi d’afluixar la pressió sobre els aqüífers costaners i permetre que aquests es recuperin de la intrusió salina, principal problema dels aqüífers costaners d’origen càrstic que hi ha a Mallorca.

La canonada entre la ciutat de Manacor i les urbanitzacions de Cala Murada i Cales de Mallorca, així com Portocolom, «possibilitarà realitzar una gestió sostenible del subministrament d’aigua als nuclis costaners, gràcies a l’aportació d’aigua de qualitat de la xarxa», ha afirmat la presidenta de la SAM, Cristina Capó.

Són tendència