Connect with us

Actualitat

Santanyí, Campos i Sineu, municipis que han permès més noves piscines en els darrers 6 anys

Santanyí, Campos i Sineu, municipis de l'illa que han permès més noves piscines en els darrers 6 anys

Un estudi elaborat per Terraferida, en plena prealerta per sequera, destaca que s’haurien construït prop de 5.300 nous espais privats destinats al bany des de 2015, fet que suposa 880 noves instal·lacions a l’any

Un estudi elaborat i divulgat per Terraferida denuncia i adverteix que, en plena prealerta per sequera,només a Mallorca s’haurien construït prop de 5.300 noves piscines els darrers 6 anys. La majoria, més de 3.500, a sòl urbà. Els municipis de Santanyí, Campos i Sineu lideren el rànquing.

L’estudi de l’entitat proteccionista destaca que aquest fet ha provocat molts canvis en el paisatge aeri global de l’illa entre els anys 2015 i 2021. Les 5.271 noves piscines no són realment totes les existents, sinó que només representen “la xifra que hem trobat. Són, de mitjana, 880 piscines construïdes cada any”.

La denúncia ve acompanyada de diferents fotografies aèries de distints nuclis urbans de Mallorca. Una d’elles pertany a la Colònia de Sant Pere, en el municipi d’Artà, on fa pocs dies s’han decretat restriccions d’aigua. (Fotografia que acompanya aquesta notícia a la part superior de la pàgina).

“El problema de la construcció massiva de piscines és que se sumin a les 43.697 que ja existien a Mallorca. O sigui que en tenim 48.968, sense comptar les cobertes ni desmuntables”. Terraferida destaca que aquesta xifra es coneix “perquè entre 2006 i 2015 investigadors de la UIB i la Universitat de Salzburg feren un estudi, que ja advertia que la construcció massiva de piscines posava en risc els recursos hídrics, pel consum tan elevat que tenen i per l’evaporació, quantificada en 5 milions de litres any. Aquesta evaporació representa prop del 5% del consum urbà”.

A l’àmbit municipal, aquest estudi destaca alguns exemples com és el cas de Campos que recentment ha decretat restriccions d’aigua: “En els darrers 6 anys s’han autoritzat 284 piscines, moltes d’elles envoltades de gespa i vora la mar. Com a Sa Ràpita”.

També fa una menció especial en el cas de Manacor que considera “especialment delicat”. La capital del Llevant durant aquests 6 anys també hauria permès “la construcció massiva de piscines quan els aqüífers estan sobreexplotats i/o tenen greus problemes de nitrats”. El Consistori manacorí ahir mateix va fer públiques algunes restriccions respecte del consum d’aigua.

El cas més destacat, segons Terraferida, és el de Santanyí: “S’han edificat un mínim de 400 piscines en 6 anys, la majoria a fora vila, tot i tenir uns aqüífers sobreexplotats”

El cas més destacat, segons Terraferida, és el de Santanyí: “S’han edificat un mínim de 400 piscines en 6 anys, la majoria a fora vila, tot i tenir uns aqüífers sobreexplotats. Cap on anava l’autopista nova?, es demana.

Finalment, també planteja dubtes sobre si servirà de res decretar la prealerta per sequera quan es permet aquesta massiva construcció de noves instal·lacions. Ho consideren “una gota d’aigua a la mar i que serà impossible fer complir mesures sense tallar l’aigua. El mal està fet”.

L’entitat proposa 5 mesures concretes per tal de garantir el subministrament general en el futur. Destaquen la proposta de prohibir definitivament la construcció de més piscines a Mallorca i la protecció definitiva del sòl rústic i no permetre més xalets amb piscina, entre altres restriccions.

Són tendència