Connect with us

Actualitat

Mobilitat descarta executar la major part de variants o desdoblaments projectats en el Llevant i Migjorn

"El Consell de Mallorca ha deixat d'invertir 5,5 milions d'euros en la millora de carreteres", segons el Pi

La decisió suposa la supressió de les millores previstes a Campos, Artà, Calonge, S’Horta, Llombards, Llucmajor, Cas Concos o Petra, entre d’altres

El conseller de Mobilitat i Infraestructures del Consell de Mallorca, Iván Sevillano, ha anunciat avui, en roda de premsa, l’inici de la redacció del nou pla director sectorial de carreteres.

Un canvi de criteri polític que suposa suprimir o deixar sense efecte fins a 26 variants i desdoblaments inicialment previstes en el Pla Director actual. Això suposa deixar sense efecte, de manera immediata, amb l’aprovació definitiva de la modificació 3 del Pla Territorial, planificacions d’actuacions similars al desdoblament Llucmajor-Campos, com: el tram V de la via connectora (prolongació Ma-30: tram III: Ma-13 Ma-11) i les variants de Campos, Can Picafort, Artà sud, Andratx est, Calonge i s’Horta Sud, Llombards, Llucmajor nord, Cas Concos, Petra sud i nord, Sencelles, Sineu, Muro, Santa Eugènia, Manacor oest i sud, ses Salines, Porto Cristo (tram II), Felanitx i Alcúdia nord. També per criteris de mobilitat sostenible i mediambientals, es suprimiran també les actuacions de desdoblament als trams viaris Manacor-Sant Llorenç, Peguera-Andratx, s’Arenal-Cala Blava i al polígon de Son Bugadelles.

En paraules del conseller Sevillano, el nou pla «implicarà un model nou, més verd i resilient, que planificarà tota una xarxa de carrils bici i per a vianants, i que preservarà el territori i el paisatge de Mallorca».

Els eixos centrals del nou pla anunciat són: la preservació mediambiental, territorial i del paisatge; la millora de les carreteres secundàries de Mallorca en detriment dels megaprojectes; el desplegament de vials cívics, carrils bici i formes de mobilitat sostenibles, i la dotació de més seguretat i fluïdesa al trànsit de l’illa. A més, eliminarà o substituirà variants i desdoblaments per rondes urbanes i optarà per pacificar els entorns urbans i reduir els cotxes als nuclis. «Avui és un dia important, perquè posam fi al model de carretes de la dreta, basat en el consum de territori i els megaprojectes», ha apuntat el titular de Carreteres.

El pla nou també té per objectius fer més segures les carreteres de Mallorca, millorar la fluïdesa del trànsit i optimitzar la mobilitat dins l’illa; a més de modernitzar la xarxa de carreteres de Mallorca i millorar-ne l’accessibilitat mitjançant diferents estudis com l’origen-destinació, estudis de modificació del mitjà de transport triat, etc. En la redacció, també es tindran en compte els trams de concentració d’accidents per a la seva eliminació. Tot això posant especial esment a la xarxa secundària de carreteres.

Sevillano ha destacat que «a més, no serà només un pla de carreteres, sinó que serà també un pla de carrils bici i per a vianants, ja que incorporarà una novetat molt important que no recull el pla director actual. Es tracta de tota una planificació de xarxa de carril bici i vials cívics per a Mallorca. Volem posar l’accent, de manera molt significativa, en aquesta qüestió, perquè estam convençuts que hem de continuar donant alternatives a la ciutadania per incentivar una mobilitat més sostenible i saludable».

Són tendència