Connect with us

Actualitat

Primera pedra de les obres d’ampliació de l’Hospital de Manacor

Primera pedra de les obres d'ampliació de l'Hospital de Manacor

El projecte té un pressupost de 59 milions d’euros i un termini d’execució de quatre anys

El Govern de les Illes Balears, a través del Servei de Salut, ha iniciat les obres d’ampliació de l’Hospital de Manacor, que preveuen un nou edifici d’ús ambulatori i un nou bloc quirúrgic i obstètric. Es tracta d’un pas més en el projecte del Pla Director de l’Hospital, que canviarà la fisonomia del centre: una vegada finalitzades les obres, el centre hospitalari passarà a tenir 53.445 m2, més del doble de la superfície actual (24.531 m2). El projecte té un pressupost de 59 milions d’euros i un termini d’execució de quatre anys.

A l’acte hi han assistit la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol; la consellera de Salut, Patricia Gómez; la directora de l’Àrea de Coordinació Administrativa del Servei de Salut, Mar Rosselló; el subdirector d’Atenció Hospitalària i Salut Mental, Francesc Albertí, i el subdirector d’Infraestructures i Serveis Generals, Yago Gómez i la pràctica totalitat de batles i batlesses de l’àrea d’influència sanitària.

Les obres, incloses en el Pla Director del centre, beneficiaran una població de 150.000 persones i preveuen les tres grans obres següents, de prop de 40.000 m2:

 • La construcció d’un nou edifici, en forma de lletra L i connectat amb l’actual Hospital, que serà principalment d’ús ambulatori.
 • La construcció d’un edifici industrial, que es convertirà en una central d’instal·lacions i serveis generals.
 • Una gran reforma interior de l’actual edifici i la construcció d’una nova planta en què s’encabirà el bloc quirúrgic i obstètric.

Les accions es duran a terme simultàniament: es faran reformes a mesura que es vagin alliberant espais. El projecte es desenvoluparà de la manera següent:

 • Nou edifici en forma de lletra L (21.273 m2): és un edifici de nova planta en forma de lletra L, principalment d’ús ambulatori, amb dos soterranis (per a aparcament), planta baixa i tres plantes.

Atès que la majoria dels pacients són externs i no necessiten accedir als serveis interns de l’Hospital, es planteja un edifici independent, que evitarà la circulació innecessària de persones per l’interior d’aquest. Això no obstant, pel fet que sí que hi ha una part dels pacients que no són ambulatoris, es planteja la forma de lletra L per facilitar la connexió amb àrees internes de l’Hospital.

L’edifici disposarà d’un aparcament soterrani amb 280 places (planta -1 i

-2), dos serveis d’ús ambulatori, hemodiàlisi i rehabilitació (planta baixa), consultes externes i gabinets d’exploració (primera i segona planta) i hospital de dia mèdic oncològic (tercera planta, que tindrà una connexió directa amb l’hospital actual).

 • Edifici industrial per a serveis generals (2.765 m2): es construeix una nau que contindrà les centrals de les instal·lacions, manteniment i serveis generals.

És un edifici de tipus industrial, gairebé tot de nova planta, on s’instal·len tots els equips per adequar-los a les normatives vigents i augmentar la capacitat per donar servei a les noves àrees. La cuina s’ubicarà a la planta baixa. Així mateix, es renovaran i s’actualitzaran els equips.

 • Construcció de la nova planta quirúrgica i reforma interior d’espais de l’edifici actual (14.226 m2: 4.586 d’ampliació i 9.640 de reforma): consisteix principalment en la reforma interior de l’actual Hospital i també en la construcció d’una nova planta en què s’ampliarà el bloc quirúrgic i obstètric.
 • A la planta primera es remodelarà integralment el bloc quirúrgic i obstètric. Es transformarà en quatre sales d’operacions de cirurgia major ambulatòria (CMA). Així doncs, es deixaran les de la planta tercera per a cirurgia programada.

  Al costat del bloc de CMA es posaran boxs, l’àrea de reanimació i vestidors de pacients i àrees de recepció. S’amplia també el bloc obstètric i s’ubica amb bona connexió amb el bloc quirúrgic.

  A la tercera planta —de nova construcció— es construirà un nou bloc quirúrgic: disposarà de set sales d’operacions, una unitat de reanimació (REA), catorze llits i una unitat de cures intensives (UCI) amb dotze boxs.

Són tendència