Connect with us

Societat

El preocupant pronòstic climàtic per a finals de l’estiu o principis de la tardor en tota l’àrea mediterrània

El preocupant pronòstic climàtic per a finals de l'estiu o principis de la tardor en tota l'àrea mediterrània

A conseqüència de l’augment persistent de la temperatura de l’aigua de la mar

El canvi climàtic no és cap broma i les onades de calor successives que aquesta sofrint gran part d’Europa comencen a preocupar (i molt) als experts.

En el cas de Balears, estem suportant un estiu que aquesta deixant registres rècord en molts aspectes. Sense anar més lluny, aquest passat dilluns, en la major part dels municipis de l’interior de Mallorca es van tornar a superar els 40 °C per segon dia consecutiu, després d’acumular més de dues setmanes amb màximes per sobre dels 36 °C i mínimes que en molts casos no han baixat dels 25 °C.

Tot això després que bona d’Europa hagi deixat enrere el segon mes de juny més calorós des que existeixen registres (després de 2019) i a escala global, el tercer (després de 2019 i 2020).

Banyar-se en la mar ja ha deixat de ser sinònim de refrescar-se. L’aigua és calenta com un brou. Són comentaris quotidians dels banyistes que aquestes darreres hores han estat confirmades per dades aportades per grups de científics i observatoris que vigilin l’estat de la Mediterrània. Les dades que s’han difós, juntament amb els mapes que pinten la mar d’un roig encès, han esdevingut un crit d’alerta.

El passat dissabte, la boia de la Dragonera va marcar 30,3 °C, una xifra impensable i mai vista un mes de juliol.

El passat dissabte, la boia de la Dragonera va marcar 30,3 °C, una xifra impensable i mai vista un mes de juliol

Les dades no deixen lloc a l’especulació i llancen advertiments del que pot ocórrer.
Així ho interpreta el conegut meteoròleg Mario Picazo, qui va ser l’home del temps de Telecinco, que ha compartit en el seu compte de Twitter un mapa amb la temperatura de la mar Mediterrània, acompanyada del següent text: “Mediterrani a 30 graus, igual a fàbrica de vapor d’aigua, igual a calor i xafogor extrema aquest estiu, igual a pluges torrencials en la recta final de l’estiu i inici de la tardor, igual a inundacions i impacte en espècies marines”, adverteix.

“Mediterrani a 30 graus, igual a fàbrica de vapor d’aigua, igual a calor i xafogor extrema aquest estiu, igual a pluges torrencials en la recta final de l’estiu i principis de la tardor”

El científic marí Víctor Carretero, responsable de medi marí del GOB Menorca, també alertava de les conseqüències que poden comportar a curt termini l’escalfament de l’aigua de la mar en una entrevista en Vilaweb.cat: “Ara som a final de juliol. Si ara ja tenim aquesta temperatura i continuam amb aquestes onades de calor i no baixa, l’aigua encara es pot escalfar més. I això no són bones notícies”.

—Què hi passa dins la mar quan la temperatura licita tant?

—”Un dels efectes més recognoscibles és sobre la posidònia. Se sap que a 29 °C ja comença a patir i es comença a morir. De fet, aquell any en què es va arribar als 29 °C, molta posidònia va començar a florir, com un mecanisme de defensa, com dient: “Si em mor, aquí hi ha els meus fruits.” No cal explicar els beneficis que aporta la posidònia a tota la costa del país i a tota la Mediterrània. Si desaparegués la posidònia seria una notícia molt dolent. Tindríem una regressió brutal de les platges, perquè no hi hauria aportació d’arena. A més, és un lloc de refugi de milers d’espècies. Una altra cosa que pot passar, per exemple, és que hi hagi menys llagostes. La llagosta, entre 25 °C i 29 °C ja no està còmoda. No es moriria, però baixaria a més profunditat perquè l’aigua sí que s’hi manté a una temperatura més habitual. Tenim una termoclina i se sap que les capes d’aigua que canvien de temperatura són les primeres. El fons, a partir de dos-cents metres, té una temperatura més o menys estable. Moltes espècies se n’aniria més cap al fons de la mar”.

Són tendència