Connect with us

Societat

El Servei de Salut recorda que sofrir un cop de calor pot arribar a ser greu

Cala Figuera (Santanyí) Mallorca

La gent gran, els infants, els malalts crònics i les persones que treballen a l’aire lliure, les més vulnerables

La Conselleria de Salut i Consum, a través de la Direcció General de Salut Pública i Participació, ha elaborat un seguit de recomanacions dirigides als ciutadans per evitar complicacions derivades de l’exposició a les temperatures altes previstes per als propers dies. Recomanacions especialment dirigides a la població de risc, la més vulnerable a l’efecte de la calor, que són la gent gran (de més de 65 anys o que viuen totes soles o estan malaltes), els infants, els malalts crònics i les persones que treballen a l’aire lliure.

El Servei de Prevenció de la Malaltia de la Direcció General de Salut Pública recorda que el cop de calor és una situació que pot arribar a ser greu. Es produeix quan la temperatura corporal arriba als 40 ºC i el cos no pot reduir-la de manera eficaç, i normalment és conseqüència de romandre de forma perllongada en ambients molt calorosos o de realitzar una activitat física intensa quan fa molta calor.

Salut Pública ofereix consells per evitar el cop de calor, sobretot dirigits a persones que es troben en situació de risc, com els infants o la gent gran. Les recomanacions es refereixen a hàbits dins la llar, com per exemple l’alimentació i ventilació dels espais, i també en el carrer, com ara la pràctica d’esports. Així mateix, donen indicacions per reconèixer el cop de calor i pautes d’actuació en cas que es produeixi.

Com s’ha de prevenir?

A casa

 • Tanca les finestres i baixa les persianes o posa les cortines quan hi pegui directament el sol.
 • Ventila la casa a primera i darrera hora del dia.
 • Procura estar a les habitacions més fresques.
 • Dutxa’t una o dues vegades al dia, o banya’t la pell amb tovalloles humides.

En el carrer

 • Evita sortir les hores de més calor i molt més encara fer activitats físiques intenses (esports, etc.). Fes les compres, gestions, visites i exercici a les primeres i darreres hores del dia.
 • Si has de sortir, intenta anar per l’ombra; posa’t capell i roba ampla de teixits lleugers (cotó, lli…) i de colors clars. I du una botella d’aigua.
 • No deixis mai ningú en un vehicle aparcat, ni tan sols amb les finestres obertes. La temperatura dins del vehicle es pot elevar més de 6-7 °C en 10 minuts.

Beguda i menjar

 • Beu líquids en abundància, encara que no tinguis set. La millor beguda és l’aigua, a temperatura ambient, no gaire freda. Els sucs de fruita, la llet o les sopes fredes com el gaspatxo ens ajuden a estar ben hidratats.
 • Evita les begudes alcohòliques (l’alcohol deshidrata perquè facilita l’eliminació d’aigua per l’orina i augmenta la sudoració); no abusis de begudes excitants (com ara cafè o te) o amb molt de sucre.
 • Menja més verdures i fruita, fracciona les menjades al llarg del dia i en quantitats moderades. Evita els menjars calents, pesats i copiosos.

Altres recomanacions

 • Si prens determinats medicaments (per a la tensió, el cor, la depressió…) segueix les instruccions del teu metge i conserva el medicament seguint les instruccions de l’envàs.
 • Procura que la gent gran i els infants beguin aigua, sobretot si estan tot sols o malalts.
 • Si te trobes malament per la calor, demana ajuda i telefona al 061.

Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Són tendència