Connect with us

Actualitat

El quart pla d’exhumacions preveu intervencions lligades al desembarcament de Bayo al Llevant

El quart pla d'exhumacions preveu intervencions lligades al desembarcament de Bayo al Llevant de Mallorca

Es tracta de les fosses localitzades a Sant Llorenç des Cardassar, en concret: les de la platja de Sa Coma, la de l’hospital de sang, la de la finca de Son Escrivà i les de l’interior i l’exterior del cementeri antic de Son Carrió

El Govern inclourà en el Quart Pla, a més d’una tercera intervenció en el cementiri de Son Coletes a Manacor, que s’espera sigui la definitiva, un mínim de quatre intervencions més en diferents localitzacions, totes elles lligades al desembarcament de Bayo a Mallorca de l’estiu de 1936.

Es tracta de les fosses de Sant Llorenç des Cardassar, en concret: les de la platja de Sa Coma; la de l’hospital de sang —3 km terra endins—; la de la finca de Son Escrivà —al peu del Puig de sa Font—, i les de l’interior i l’exterior del cementeri antic de Son Carrió.

Totes elles apareixen assenyalades com a possible lloc d’enterrament de víctimes de la Guerra Civil en el Mapa de Fosses de Mallorca elaborat per l’associació Memòria de Mallorca i, segons les fitxes d’investigació corresponents, podrien albergar les restes de més de mig miler de persones, en la seva majoria milicians i milicianes del bàndol republicà.

També contempla una tercera intervenció en el cementiri de Son Coletes a Manacor

Són els voluntaris i voluntàries, homes i dones, de l’expedició liderada pel comandant Alberto Bayo i organitzada per la Generalitat de Catalunya que va desembarcar a Mallorca el 16 d’agost de 1936 per defensar la República del cop d’estat. Molts d’ells, centenars o fins i tot milers segons els diferents estudis realitzats al llarg dels anys, varen morir al Llevant mallorquí víctimes del combat i dels bombardejos de l’aviació feixista italiana que va donar suport als revoltats. Uns altres foren assassinats després del reembarcament del 4 de setembre per unes tropes falangistes que es varen enorgullir del lema «Tutti i rossi fucilati» («Tots els vermells afusellats») encunyat pel comte Rossi.

A més, el Govern també inclourà en el Quart Pla d’Exhumacions la realització d’un estudi històric sobre les diferents fosses de Son Servera, igualment lligades al desembarcament de Bayo, que permeti confirmar quins serien viables per a una possible intervenció, i/o quines s’haurien de descartar de forma definitiva.

La viabilitat d’exhumar aquestes localitzacions ha estat confirmada per diferents estudis previs per a la localització i confirmació de possibles fosses, l’últim d’ells realitzat per l’Associació de Tècnics d’Investigacions Culturals i Socials (ATICS) per a l’Ajuntament de Sant Llorenç fa unes setmanes, segons ha informat el Govern.

Són tendència