Connect with us

Comunitat

Biel Barceló: “Perquè l’activitat turística sigui sostenible els propers 10 o 20 anys, s’hi han de posar límits”

El Govern enviarà un requeriment a les plataformes comercialitzadores perquè s’adaptin a la nova normativa de lloguer turístic

Avui es publica en el BOIB, i entra en vigor, el decret llei aprovat divendres passat al Consell de Govern, que completa la modificació de la llei de turisme per regular el lloguer turístic, fa que s’hi restableixi la coherència i seguretat jurídica i hi incorpora la regulació de la declaració d’emergència en matèria d’habitatge.

El vicepresident i conseller d’Innovació, Recerca i Turisme, Biel Barceló, acompanyat per la directora general de Turisme, Pilar Carbonell, i pel vicepresident del Consorci Borsa d’Allotjaments Turístics de Mallorca, Antoni Sansó, ha explicat: «Allò important és que ja està totalment en vigor la nova normativa turística que, per primera vegada, estableix un sostre real de places turístiques a les Illes Balears, i posa ordre en l’activitat del lloguer turístic».

Barceló ha recordat que els #AcordsPelCanvi inclouen l’adopció de «mesures reguladores del turisme» i la «modificació de la llei de turisme per regular el lloguer turístic». I ha subratllat que els objectius perseguits amb la nova normativa són: «Redistribuir al màxim els beneficis i la riquesa que genera el turisme, i per tant que els particulars que vulguin desenvolupar aquesta activitat econòmica ho puguin fer complint tota una sèrie de requisits i obligacions; avançar cap a un model turístic responsable, sostenible i equilibrat, que ataqui l’especulació; i fer valdre les nostres competències en matèria de turisme i exercir, per tant, el nostre autogovern». I ha afegit: «Perquè l’activitat turística sigui sostenible els propers 10 o 20 anys, i no veure’ns desbordats, s’hi han de posar límits».

Pel que fa al sostre de places, la llei estableix que està definit per les places reglades existents en el moment de l’entrada en vigor de la normativa, juntament amb les places incloses a la borsa de places de cada illa. En el cas de Mallorca, que és l’illa en la qual el Govern té competències en matèria d’ordenació turística, aquest sostre ha quedat definit en 435.707 places turístiques reglades. Antoni Sansó ha explicat que aquestes places es distribueixen de la següent manera:

– 300.127 places d’establiments turístics (és a dir, places hoteleres), 5.964 de les quals estan en tramitació. Són el 68,9% del total.
– 92.931 places d’estades turístiques en habitatges (és a dir, de lloguer turístic en habitatges vacacionals). Són el 21,3% del total.
– 42. 649 places disponibles a la borsa de places del CBAT. Són el 9,8% del total.

Són tendència