Connect with us

Societat

Als 80 anys: Mor el religiós i historiador mallorquí, Josep Massot

Als 80 anys: Mor el religiós i historiador mallorquí, Josep Massot

Ha dedicat més de 50 anys de la seva vida a la promoció de la cultura catalana

Nascut a Palma l’any 1941, el pare Josep Massot va dedicar la seva vida a l’estudi i la difusió de la història, la llengua i la cultura, tant com a autor d’una vasta obra, com amb l’impuls de nombrosos treballs de recerca i difusió. Entre altres temàtiques, els seus estudis es varen centrar en la investigació sobre la Guerra Civil i la postguerra a les Illes Balears. Són mostra d’això obres capitals de la història de les Balears com Els escriptors i la Guerra civil a les Illes Balears o Guerra Civil i repressió a Mallorca.

Pel que fa a la seva faceta d’editor, Muntaner va dirigir, a partir de l’any 1971, les publicacions de l’Abadia de Montserrat; va ser director de la revista Studia Monastica; de la publicació semestral Randa, d’història i cultura de les Illes Balears, i de la revista Serra d’Or. A més, va formar part del consell de redacció d’Estudis Romànics i va ser també conservador del fons de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya.

El 1999 va ser designat membre de la Secció Historicoarqueològica de l’Institut d’Estudis Catalans i el 2000 membre numerari de l’Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona.

Al llarg de la seva vida va obtenir nombrosos guardons i distincions. El 1996 li fou atorgada la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i el 1998 va ser investit doctor honoris causa per la Universitat de les Illes Balears. A més, el Consell Insular de Mallorca li va atorgar la Medalla d’Or i l’any 2012 va ser guardonat amb el 44è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

Nombroses personalitats de la cultura catalana han lamentat la seva mort a les xarxes socials. El president de la Generalitat, Pere Aragonès i la presidenta del Govern, Francina Armengol, també li han dedicat unes paraules “per a la seva dedicació durant tants d’anys a la llengua, la cultura i la memòria democràtica”.

Són tendència