Connect with us

Actualitat

Felanitx salda un deute històric amb la figura de Joanot Colom

Felanitx salda un deute històric amb la figura de Joanot Colom

Qui va ser un cap dels agermanats mallorquins, ja és des d’aquest dissabte nou Fill Predilecte del municipi on va néixer

La delegada de Cultura de l’Ajuntament de Felanitx, Melanie Mesquida, en la seva intervenció per a justificar el nomenament de Joanot Colom, com a nou Fill Predilecte del municipi, ha conclòs la seva intervenció destacant que la decisió institucional obeïa a una proclama amb la qual s’identificava al moviment revolucionari: Pau, Justícia i Germania!.

I és que l’Ajuntament de Felanitx ha celebrat aquest dissabte l’acte solemne en reconeixement a la figura de Joanot Colom. El Consistori, a la plenària celebrada el mes d’octubre de 2021, va decidir aquest nomenament amb el suport de tots els grups municipals excepte Vox que es va abstenir.

L’acte protocol·lari s’ha celebrat aquest dissabte a la Casa de Cultura i ha comptat amb l’assistència de representants del Govern, Consell, la Corporació, a més de Germania cinc-cents anys, l’Obra Cultural Balear i l’associació Cultural Setmanari Felanitx.

La regidora de Cultura, Melanie Mesquida, durant la seva intervenció també ha destacat que «no era admissible que Felanitx tingues amagat el nom de Joanot Colom, perquè això era degollar i esquarterar una vegada més a un dels seus fills més il·lustres i valents que ha donat el poble al món. Joanot Colom és un símbol de valor de la Justícia i de la Llibertat. Proclamar fill predilecte de la Vila Joanot Colom és fer un acte col·lectiu d’autoestima com a poble i així ho hem fet».

Melanie Mesquida: “No era admissible que Felanitx tingues amagat el nom de Joanot Colom, perquè això era degollar i esquarterar una vegada més a un dels seus fills més il·lustres i valents que ha donat el poble al món”

Per la seva banda, el batle de Felanitx, Jaume Monserrat ha incidit «el passat mes d’octubre i amb el suport de quasi la totalitat dels partits que conformen l’Ajuntament a més de diferents entitats que es varen adherir, Joanot Colom va ser nomenat fill predilecte de la Vila. Felanitx ha reconegut a finals de desembre a una dona valenta en la seva professió, ( en referència a la pintora Maria Vich) i avui destacam i reconeixem el paper de Joanot Colom i Cifre per la seva incansable lluita pels drets i les llibertats dels ciutadans. Un heroi felanitxer precursor en la defensa dels Drets Humans. A partir d’avui ja és una realitat visual, el quadre de Joanot Colom serà també a la Sala de Plens per reconèixer la seva figura»

Després dels parlaments s’ha destapat el quadre amb el retrat de Joanot Colom realitzat pel pintor felanitxer, Miquel Sebastià Llambias. Per finalitzar l’acte, la Coral de Felanitx ha interpretat l’himne de La Balanguera.

Joanot Colom i Cifre, fou net i fill de síndics de la Vila, barreter per compte propi a Ciutat des de l’any 1512, va esdevenir líder del seu gremi. Colom va ser cap de la revolta de les Germanies sent un dels set detinguts per Miguel de Gurrea que els revoltats alliberaren dia 7 de febrer de 1521, fet que marcà l’inici de la revolta agermanada, que finalitza el 7 de febrer de 1523. Felanitx va tenir un protagonisme destacat en les Germanies de Mallorca, l’origen felanitxer de Joanot Colom, Instador del Poble, un heroi que defensà els felanitxers i felanitxeres contra l’abús dels senyors, un líder que defensà la Justícia i lluità fins a la mort en defensa de les llibertats.

Són tendència