L’estructura i l’entorn d’aquesta urbanització de Capdepera reuneix una vulnerabilitat molt alta
El Servei de Gestió forestal i Protecció del sòl de la Conselleria de Medi Ambient i Territori ha participat, aquest dimarts, en un taller d’autoprotecció davant el risc d’incendis forestals dirigit a propietaris i residents de la urbanització de Canyamel, al terme municipal de Capdepera.
Es tracta d’un taller experimental, de caire pràctic, en el qual s’han visitat algunes propietats per a veure in situ els procediments més eficaços per a rompre la continuïtat horitzontal i vertical del combustible vegetal en les parcel·les i jardins de la urbanització i quins són els elements o estructures de les construccions i del seu entorn que es poden millorar per a tenir una propietat més segura.
Canyamel és una urbanització que per la seva estructura i el seu entorn té un risc extremadament elevat d’incendi forestal. És per això que l’objectiu d’aquest taller és donar a conèixer als propietaris les eines per a millorar la seva seguretat i disminuir la vulnerabilitat dels habitatges front als incendis forestals.
L’article 77.3 de la Llei 3/2019 Agrària de les Illes Balears diu que en el cas dels habitatges unifamiliars amb zones d’interfície urbà-forestal s’haurà d’executar i mantenir una franja exterior perimetral de seguretat de 30 metres d’amplada mínima.
Les característiques que ha de complir la franja de seguretat de 30 metres són:
– Distància mínima entre copes dels arbres de 3 m.
– Distància mínima de les copes dels arbres a l’habitatge de 3 m.
– Poda de peus arboris adults a una alçada mínima de 3 m de terra.
– Cobertura arbustiva inferior al 30%.
– No hi haurà peus arbustius a menys de 3 metres de l’habitatge.