Connect with us

Comunitat

El Pi presentarà mocions als Ajuntaments reclamant mesures urgents pels preus dels combustibles

El Pi presentarà mocions a tots els Ajuntaments per reclamar l'adopció de mesures urgents davant l'augment del cost dels combustibles

La formació proposa reduir l’impost dels hidrocarburs, aplicar un IVA reduït per compensar el sobrecost pel fet insular i convocar ajudes extraordinàries pels sectors econòmics més afectats

El Pi ha fet públic aquest divendres que presentarà mocions a tots els Ajuntaments per reclamar l’adopció de mesures urgent davant l’augment del cost dels combustibles.

El president de la formació, Tolo Gili, ha assegurat que en el darrer any el cost de la benzina ha augmentat a les Illes Balears un 35% i el del gasoil ha apujat un 37%. “Un increment del preu brutal que afecta la mobilitat dels ciutadans, la logística del repartiment de mercaderies, el transport públic i turístic, la pagesia, els pescadors i múltiples sectors socials i econòmics”.

Gili ha assenyalat que aquesta tendència “necessita ser continguda, ja que les conseqüències econòmiques d’aquest increment continuat són nefastes pel nostre sistema productiu”, i ha afegit que “des de fa molts d’anys són la comunitat que pateix els preus dels combustibles més cars de l’estat. Els canaris paguen el combustible fins a 30 cèntims per litre més barat que aquí. Es calcula que de les 25 benzineres que tenen més car el gasoil d’Espanya, a Balears n’hi ha 21”.

Davant aquesta situació El Pi proposa tres mesures. En primer lloc, instar al Govern de l’Estat a reduir l’impost d’hidrocarburs per alleugerir la gran pujada del preu dels combustibles i, si és el cas, preveure un tractament específic en aquest impost per les Illes Balears.

Segons el president, “l’impost sobre hidrocarburs s’aplica a la Península i a les Illes Balears, però no a Canàries, Ceuta i Melilla. Fins a l’any 2019 aquest impost tenia previst l’existència d’un tram autonòmic, aspecte que va desaparèixer. Alguns estudis assenyalen que l’Estat té un marge de maniobra d’uns 1000 milions d’euros per abaixar aquest impost”.

En segon lloc, la formació reclama al Govern de l’Estat l’adopció de mesures extraordinàries per compensar el sobrecost dels combustibles a conseqüència del fet insular com podria ser l’aplicació d’un IVA reduït a Balears per aquest producte. “Un cost que alguns estudis han quantificat en 60 milions d’euros”, ha assegurat Gili.

Mentre que, en tercer lloc, la formació proposa la convocatòria d’ajudes extraordinàries pels sectors econòmics directament afectats pel preu dels combustibles com són els transportistes i els pagesos.

Finalment, el president ha recordat que aquestes mesures ja varen ser presentades el passat 11 de març mitjançant una proposició no de llei al Parlament.

Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Són tendència