Connect with us

Actualitat

Les plaques fotovoltaiques a l’Hospital de Manacor suposaran un estalvi superior als 150.000 € anuals

La instal·lació de plaques fotovoltaiques a l'Hospital de Manacor suposarà un estalvi econòmic de consum superior als 150.000 € anuals

Aquest dimecres s’ha presentat el projecte que permetrà proveir fins al 20% de l’energia consumida i estalviarà unes 790 tones de CO₂ l’any

El Govern ha presentat aquest dimecres el projecte d’instal·lació de plaques solars a l’aparcament de l’Hospital de Manacor que desenvoluparà la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica a través de l’Institut Balear de l’Energia (IBE) i que permetrà proveir fins al 20% de l’energia consumida a l’edifici i estalviar prop de 100.000 euros en la factura de la llum.

Amb la instal·lació d’aquestes plaques solars, es generaran 770 kW de potència renovable que produiran 1.029 MWh d’electricitat l’any i estalviaran 790.601 kg de CO2 anualment. A més, aquesta instal·lació incorporarà 5 punts de càrrega doble per a vehicles elèctrics. En aquest sentit, l’Hospital estalviarà fins a 161.318 €/any del contracte elèctric i remunerarà l’IBE amb 75.618,2 €/any, amb un resultat net d’estalvi de 85.700 €, sempre tenint en compte que aquesta xifra pot variar atès l’augment dels preus.

El projecte preveu habilitar 5 punts de càrrega doble per a vehicles elèctrics

L’Hospital de Manacor serà el segon hospital de les Illes que veurà el seu aparcament completament cobert de plaques solars, després de l’Hospital Mateu Orfila, de Menorca. Cal apuntar que la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic preveu realitzar accions similars als hospitals d’Inca i Son Llàtzer.

El vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha destacat que «avui donam el tret de sortida a la qual serà la instal·lació més gran d’autoconsum pública de Mallorca. Aquest serà un dels projectes de major envergadura que executarà l’Institut Balear de l’Energia i preveu entrar en funcionament durant el segon semestre de 2022.

L’Hospital de Manacor és un dels grans consumidors d’energia de l’illa, representant el 0,1% del total de Mallorca; per això és important executar actuacions d’aquest tipus, ja que ens permeten accelerar la transició energètica i complir la llei».

La inversió destinada a cobrir 255 places d’aparcament s’estima en 1,1 M€ i permetrà instal·lar una potència de fins a 770 KWp que evitarà l’emissió d’unes 790 tones de CO₂ l’any.

«La inversió destinada a cobrir 255 places d’aparcament s’estima en 1,1 M€ i permetrà instal·lar una potència de fins a 770 KWp que evitarà l’emissió d’unes 790 tones de CO₂ l’any. A més, inclourà la instal·lació de 5 punts de recàrrega per a vehicles elèctrics.

A l’acte també han assistit el batle de Manacor, Miquel Oliver; la consellera de Salut, Patricia Gómez, el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava; el director gerent de l’Institut Balear de l’Energia (IBE), Ferran Rosa; el director general del Servei de Salut, Juli Fuster, i la gerent de l’Hospital de Manacor, Catalina Vadell.

El projecte

Les obres d’execució de la instal·lació varen sortir a licitació per un pressupost d’1.231.784,77 euros més IVA i s’han adjudicat per un import de 997.203,72 euros a Ferrovial Construcción, SA. Cal assenyalar que aquesta empresa va obtenir la puntuació més gran en les ofertes econòmiques, socials i tècniques, per davant dels 10 licitadors que s’hi van presentar.

Es preveu que el projecte pugui entrar en funcionament durant la segona meitat d’aquest any

El temps previst d’execució de les obres és de 20 setmanes. Així, es preveu que el projecte pugui entrar en funcionament durant la segona meitat d’aquest any 2022. Cal apuntar que l’IBE romandrà titular de la instal·lació i en facturarà a preu de cost l’electricitat a l’IBSALUT, cosa que permetrà estalviar en la factura a l’Hospital, a la vegada que l’IBE podrà reinvertir el retorn en noves instal·lacions.

Són tendència