Connect with us

Vist a les xarxes

Ha recorregut Rússia al terrorisme nuclear?

Ha recorregut Rússia al terrorisme nuclear?

Una explosió a la Planta Nuclear de Zaporíjia a Ucraïna sota setge rus, ocasionaria una catàstrofe 10 vegades més gran que Txernòbil 

El Govern de Rússia ha assegurat aquest divendres davant l’ONU que les seves tropes no van atacar la central nuclear de Zaporíjia, en el sud-est d’Ucraïna, i va atribuir els combats en la instal·lació a una operació de sabotejadors ucraïnesos per a tractar de culpar a Moscou.

“Això és tot part d’una campanya de mentides i desinformació sense precedents contra Rússia”, va assenyalar l’ambaixador rus davant Nacions Unides, Vasili Nebenzia, durant una reunió d’emergència del Consell de Seguretat per a abordar l’incident ocorregut aquesta nit passada a Zaporiyia.

Segons Nebenzia, les tropes russes controlen la instal·lació i els seus voltants des del passat 28 de febrer i anit van ser atacades per un “grup de sabotatge ucraïnès”, que després de ser repel·lit per efectius del Kremlin hauria incendiat abans de fugir l’edifici que es va veure en flames.

Per part seva, la cap d’Assumptes Polítics de l’ONU, Rosemary DiCarlo, s’ha referit aquest divendres a l’incident a dita central nuclear , recordant que els atacs a una central nuclear, són contraris a les normes internacionals i una gran irresponsabilitat.

“Les operacions militars al voltant d’instal·lacions nuclears i altres infraestructures civils no són només inacceptables, sinó altament irresponsables”, ha declarat DeCarlo davant el Consell de Seguretat de Nacions Unides.

La responsable de l’ONU ha subratllat que els atacs contra centrals nuclears violen la llei humanitària internacional i ha demnat a les parts a treballar amb l’Organisme Internacional d’Energia Atòmica (OIEA) per a garantir la seguretat de la planta i permetre que personal d’aquesta agència pugui viatjar a Ucraïna per a treballar amb els reguladors.

Un desastre en la central nuclear de Zaporíjia, la tercera major d’Europa, tindria conseqüències gegantesques. Si això ocorregués seria “deu vegades pitjor que el que va succeir a Txernòbil”, segons ha explicat el mateix ministre de Relacions Exteriors ucraïnès, Dmytro Kuleba.

Segons una simulació realitzada per l’Institut de Protecció Radiològica i Seguretat Nacional, la radiació de Txernòbil es va espargir per a la gran majoria de països europeus en menys de dues setmanes.

Són tendència