Connect with us

Actualitat

Memòria de Mallorca reclama una recerca judicial per les víctimes trobades en les fosses comunes 

Memòria de Mallorca reclama l'obertura d'una recerca judicial per les víctimes trobades en les fosses comunes

L’entitat ha presentat informes científics forenses per a anar més enllà de l’explicació històrica i denunciar crims contra la humanitat

Memòria de Mallorca reclama l’obertura d’una recerca judicial per les víctimes trobades en diferents fosses comunes de l’illa. L’entitat ha presentat informes científics forenses per a anar més enllà de l’explicació històrica i denunciar crims contra la humanitat.

Segons Memòria de Mallorca, els informes científics són un pes més, una evidència que certifiquen les causes de les morts i confia que aquesta vegada la denúncia tingui major recorregut. La reclamació és judicial perquè la recerca i explicació històrica ja la tenen. És similar a la presentada a l’Argentina perquè aquí fins al moment no ha estat possible. Els organismes judicials a Espanya, el Suprem, s’ha emparat en la Llei d’Amnistia, la prescripció dels delictes denunciats, la defunció dels responsables o la falta de tipificació en el moment dels fets. Consideren que aquesta postura judicial va en contra del dret internacional.

La presidenta de Memòria de Mallorca, María Antònia Oliver, considera que totes les proves confirmen, crims contra la humanitat que representen les execucions extrajudicials, assassinats, tortures i la violència exercida per autoritats feixistes de l’època.

La denúncia presentada en els jutjats de Via Alemanya denuncia crims contra la humanitat per les víctimes exhumades en diferents fosses comunes de l’illa com Calvià, Llucmajor, Marratxí o Son Coletes, entre altres.

Són tendència