Connect with us

Societat

La pràctica musical incrementa la connectivitat funcional de l’ínsula amb altres regions cerebrals

Un estudi de la UIB, publicat a Human Brain Mapping, investiga els mecanismes que expliquen com tocar un instrument altera la percepció del propi cos en músics professionals

Mitjançant un estudi publicat recentment a la prestigiosa revista científica Human Brain Mapping, els investigadors de la UIB han explorat l’organització de les xarxes neuronals de l’ínsula, una de les regions més importants en la integració i la percepció sensorial. Aquest estudi ha estat realitzat en col·laboració amb investigadors de la Universitat Ramon Llull i de la Universitat d’Aarhus (Dinamarca).

Per a això, els investigadors varen estudiar la connectivitat d’aquesta regió amb altres àrees del cervell mitjançant l’ús de la ressonància magnètica funcional, una tècnica d’imatge que permet mesurar els canvis metabòlics que ocorren en el cervell. Es va comparar el cervell dels músics i dels no músics, i es va observar que els primers tenien un increment de la connectivitat funcional de l’ínsula amb regions relacionades amb la detecció i el processament d’estímuls (escorça cingulada anterior), el processament d’informació i el control (còrtex prefrontal), i amb el sistema de recompensa i processament emocionals (escorça orbitofrontal). Al seu torn es va observar que els músics amb més experiència tenien més connectivitat amb regions del cervell bàsiques per a la pràctica musical com són les regions del processament sensitivomotor (escorça motora i somatosensorial primària), així com les del processament auditiu i visual (escorça auditiva primària i occipital).

La pràctica musical també genera canvis en l’organització de les xarxes neuronals

En conclusió, aquests resultats indiquen que, efectivament, la pràctica musical també genera canvis en l’organització de les xarxes neuronals, tal vegada per reduir els temps d’integració sensorial durant la pràctica musical i millorar el temps de reacció o execució instrumental. Al seu torn, aquests resultats expandeixen els coneixements que es tenen sobre l’increment de la percepció sensorial en músics professionals, i suggereixen que la pràctica musical pot generar canvis també en la informació corporal.

Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

ÚLTIMES NOTÍCIES

Són tendència