Connect with us

Vist a les xarxes

El Parlament Europeu fa anques enrere i evita advertir amb una etiqueta que el vi pot provocar càncer

El Parlament Europeu fa anques enrere i evita advertir amb una etiqueta que el vi pot provocar càncer

L’Eurocambra ha votat que s’indiqui que l’alcohol s’ha de consumir amb “moderació i responsabilitat”, però sense “advertències sanitàries

El Parlament Europeu s’ha fet enrere i s’ha limitat a demanar en una resolució que la futura etiqueta del vi recomani “un consum moderat i responsable” i no una “advertència sanitària”, com exigia l’informe inicial de la comissió parlamentària especial per a la lluita contra el càncer.

En l’últim moment s’ha introduït una esmena per eliminar aquesta referència a l’etiqueta sanitària que havia alarmat el sector del vi.

El document és una recomanació i inclou aspectes que s’haurien de millorar a la Unió Europea en la lluita contra el càncer, per exemple la compra conjunta de medicaments i garantir la igualtat d’accés a tractaments de medicines a tots els països del bloc comunitari. També aposta per millorar la prevenció de la malaltia amb més diagnòstics.

Amb tot, l’aspecte més polèmic del text era la recomanació inicial per advertir amb una etiqueta que les begudes alcohòliques poden provocar càncer. Malgrat que el document va tirar endavant en comitè, finalment l’esmena presentada per desenes d’eurodiputats ha canviat aquesta petició: volen que s’adverteixi que cal consumir amb “moderació i responsabilitat”, però no fer “advertències sanitàries” sobre la relació entre l’alcohol i el càncer.

L’informe del Parlament europeu proposava que les botelles incloguessin una etiqueta per alertar d’aquests riscos, tal com ja passa amb el tabac.

El text incloia una esmena que recull els efectes nocius de l’alcohol en el risc d’agafar càncer. En concret, cita estudis científics que diuen el 10% dels casos de càncer en homes i el 3% en dones estan relacionats amb el consum d’alcohol.

El sector vinícola havia posat el crit al cel dient que la polèmica que s’ha originat és injustificada perquè la gradació alcohòlica del seu producte està per sota del llindar de risc.

Són tendència