Connect with us

Societat

El Govern aprova concedir la medalla d’or a l’escriptora Maria Antònia Oliver 

El Govern aprova concedir la medalla d'or a l'escriptora Maria Antònia Oliver 

Miquel Jaume, Virginia Torrecilla i l’especialista porrerenc en cardiologia i medicina interna, Miquel Fiol nomenats pels Premi Ramon Llull

El Consell de Govern ha acordat concedir enguany dues medalles d’or de la comunitat: una a títol pòstum a l’escriptora manacorina Maria Antònia Oliver, que va morir la setmana passada, i l’altra a l’arquitecte eivissenc, Elías Torres i Tur. La Medalla d’Or és el màxim guardó que atorga la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, i té per objecte honorar els mèrits assolits, de manera individual o col·lectiva, per les persones físiques o jurídiques que s’hagin distingit per la seva trajectòria personal o professional en la defensa, la promoció o el foment de les institucions i dels interessos generals de la comunitat autònoma de les Illes Balears, i la labor de les quals hagi tingut una projecció especial fora de l’àmbit de les Illes Balears.

En el cas de Maria Antònia Oliver (Manacor, 4 de desembre de 1946 – Sencelles, 10 de febrer de 2022), destaca que va ser una escriptora capdavantera de la generació literària dels 70, s’inicià en la literatura amb novel·les centrades en la problemàtica de les transformacions de la societat a Mallorca, amb una base rondallística, fantàstica i onírica.

També recorda que una de les seves produccions més destacades és dins el camp de la novel·la negra, en què produeix la sèrie de la detectiva mallorquina establerta a Barcelona, Lònia Guiu, i que toca temes de crítica social en un ambient trepidant. També en el camp de la crítica social, una de les seves obres més poderoses és Joana E. (1992), amb la qual guanyà el Premi Prudenci Bertrana i que toca el tema dels canvis socials en la postguerra amb la història de Joana, una dona mallorquina que l’autora va conèixer el 1979, i que retrata la societat mallorquina de l’època.

En el camp de la narrativa breu, va formar part del col·lectiu Ofèlia Dracs i va fer sis reculls de narrativa breu, un dels quals és el volum L’illa i la dona (2003), amb una selecció d’obres anteriors.

El mateix Consell de Govern ha aprovat també els premis Ramon Llull d’enguany, on figuren Miquel Jaume Roig, a títol pòstum. Va ser president i fundador del club de primera divisió de futbol sala anomenat Palma Futsal i es convertí en un entrenador de prestigi en el futbol balear, per la qual cosa va arribar a entrenar el Juvenil del Reial Mallorca.

Miquel Fiol Sala, nascut a Porreres l’any 1949, és doctor en Medicina, especialista en cardiologia i medicina interna. Com a metge especialista ha desenvolupat part de la seva activitat professional a l’Hospital Sant Pau de Barcelona i durant més de 30 anys a l’Hospital de Son Dureta i a l’Hospital Universitari de Son Espases, a Mallorca, i ha estat un referent en l’electrocardiografia clínica.

I la futbolista professional, Virginia Torrecilla, nascuda a Son Servera el 4 de setembre de 1994. Actualment, milita a l’equip femení de Club Atlètic de Madrid. Des d’octubre de 2019 és capitana de la selecció espanyola, amb la qual va debutar en 2013.

És subcampiona d’Europa Sub-19 i ha participat en dues Eurocopes i dos Mundials de futbol. Amb el Futbol Club Barcelona va guanyar 3 lligues i 2 Copes de la Reina.

El 21 de maig de 2020, Torrecilla va anunciar que havia estat diagnosticada amb un tumor cerebral. El 18 de maig, va ser operada amb èxit. El 23 de gener de 2022, Torrecilla va tornar als terrenys de joc en el partit que va enfrontar al FC Barcelona i l’Atlètic de Madrid en la final de la Supercopa d’Espanya.

Són tendència