Connect with us

Actualitat

L’Església reconeix que es va apropiar d’un miler d’immobles que no són seus i es mostra disposada a tornar-los

La majoria de les esglésies del Llevant de Mallorca es veuen afectades per aquesta situació, entre elles la parròquia dels Dolors de Manacor

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s’ha reunit aquest dilluns amb el president de la Conferència Episcopal, Joan Josep Omella, per oficialitzar l’acord. De moment no hi ha detalls de la llista de béns immatriculats per l’Església que retornarà a l’Estat.

En espera de conèixer la llista, l’Església admet que es va apropiar de gairebé un miler d’edificis (965, exactament) dels més de 36.000 que va anar escripturant en propietat gràcies a una llei del govern d’Aznar de finals dels anys 90. L’Església va anar regularitzant edificis, tot i que alguns propietaris van alertar que eren seus. Això va durar fins al 2015. El 2017 es va començar a negociar el retorn d’alguns immobles, i ara s’arriba al pacte després de cinc anys.

En espera de conèixer la llista, l’Església admet que es va apropiar de gairebé un miler d’edificis (965, exactament) dels més de 36.000 que va anar escripturant en propietat gràcies a una llei del govern d’Aznar de finals dels anys 90

Entre els immobles afectats hi figuren la majoria de les esglésies del Llevant, com és el cas de les de Sant Llorenç, Capdepera o Sant Salvador d’Artà per posar només alguns exemples. La Parròquia dels Dolors i l’església de Sant Pau a Manacor, a més d’un altre immoble sense especificar que estaria a nom del Bisbat de Mallorca, també es trobarien en la mateixa situació.

En el municipi d’Artà, a més de l’espai del recinte emmurallat de Sant Salvador i que els jutjats dictaminaren que la titularitat dels mateixos pertanyen al Consistori, també hi figurarien dos immobles a la Colònia de Sant Pere (Casa Parroquial i Església), i un habitatge en el nucli urbà d’Artà a nom del Bisbat de Mallorca.

En el municipi d’Artà, a més de l’espai del recinte emmurallat de Sant Salvador i que els jutjats dictaminaren que la titularitat dels mateixos pertanyen al Consistori, també hi figurarien dos immobles a la Colònia de Sant Pere (Casa Parroquial i Església), i un habitatge en el nucli urbà d’Artà a nom del Bisbat de Mallorca

Pel que respecta a Sant Llorenç, la Conferència Episcopal té inscrita al seu nom l’Església Parroquial de la localitat, igual que en el cas de Capdepera.

Pel que sembla, el govern de l’Estat seria en un primer moment qui assumiria la titularitat provisional dels immobles que seran retornats i també serà l’encarregat de parlar amb la resta d’administracions i els propietaris reals per tornar-los l’immoble. La gran majoria són esglésies, però també hi ha edificis d’altres usos i terrenys.

Són tendència