Connect with us

Comunitat

El Pi proposa que el nou model de finançament tengui en compte factors com la població flotant

El Pi proposa que el nou model de finançament tengui en compte factors com la població flotant

El portaveu al Parlament, Josep Melià, juntament amb el president del partit, Tolo Gili, s’han reunit amb la consellera d’Hisenda per fer-li entrega d’un document amb les propostes de la formació regionalista

El portaveu d’EL PI al Parlament de les Illes Balears, Josep Melià, juntament amb el president de la formació, Tolo Gili, s’han reunit aquest dimecres amb la consellera d’Hisenda del Govern per fer-li entrega d’un document amb les propostes plantejades des de la formació regionalista amb relació a l’informe sobre el càlcul de població ajustada, remès pel govern de l’Estat, i que determinarà en bona part el nou sistema de finançament de les comunitats autònomes.

Melià considera cabdal que al nou sistema s’incorpori com a element bàsic i configurador el principi d’ordinalitat. “No és acceptable que les comunitats que facin un esforç fiscal i generin més recursos un pic aplicats els mecanismes d’anivellament acabin tenint manco capacitat de finançar serveis públics, que comunitats amb manco esforç fiscal i generadores de manco recursos”, assegura.

Així, el diputat assenyala que el sistema de finançament ha estat reformat molts de pics i al llarg d’aquest procés s’han anat incorporant complexitats creixents i tapant forats als problemes més que cercant solucions estables. “El resultat és un sistema molt poc transparent, enganós en molts aspectes i que limita substancialment la capacitat fiscal de les CCAA. Les comunitats autònomes similars reben recursos per càpita substancialment distints, mentre que les més riques a més a més d’aportar més imposts reben manco recursos. Hi ha, en definitiva, una enorme arbitrarietat en el repartiment dels recursos”.

Amb tot, la formació considera que de l’informe de població ajusta s’han de corregir o completar alguns aspectes. Com l’actualització de les dades que s’utilitzen, ja que les més actualitzades daten de l’any 2017. “Això provoca un desfasament important amb relació a comunitats on es donen canvis de població importants en períodes de temps breus”, comenta el portaveu.

“Hi ha una enorme arbitrarietat en el repartiment dels recursos”, segons ha explicat Josep Melià

El Pi també considera que el nou sistema s’ha de simplificar i objectivar, a més de tenir en compte la insularitat com a variable correctora. “Resulta insultant que l’informe digui que no existeix prou acreditació de les implicacions de la insularitat i de la necessitat de compensació. En aquest sentit, correspon al Govern Balear remetre a l’estat tota la informació necessària”, crítica Melià.

El diputat ha proposat que el nou sistema introdueixi noves variables correctores com la població flotant, la sobrepoblació o l’índex de preus regionals.

Melià també ha recordat que el Govern de les Illes Balears arrossega un deute de més de 9.000 milions d’euros “segons els estudis fets públics una part important d’aquest deute, es calcula que aproximadament el 50% és culpa de l’infrafinançament de les Illes Balears”, i ha assegurat que “consideram que l’estat hauria de condonar tot aquell percentatge de deute que és atribuïble a l’infrafinançament.”

Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Són tendència