Connect with us

Actualitat

Les restes de quatre dones a Son Coletes podrien pertànyer a les milicianes o a les roges del Molinar

La troballa de les restes de quatre dones a Son Coletes obri la possibilitat que pugui tractar-se de les milicianes o de les roges del Molinar

La segona fase d’excavació i exhumació al cementiri de Manacor ha permès localitzar les restes d’almenys 54 noves víctimes relacionades amb la Guerra Civil i la repressió franquista

La segona fase d’excavació i exhumació al cementiri de Son Coletes a Manacor, iniciada el passat 18 d’octubre, arriba aquesta setmana a la seva fi pel que fa a la intervenció de camp.

Aquest dijous, el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, n’ha fet balanç, acompanyat del secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado; el batle de Manacor, Miquel Oliver, i els representants de les empreses Aranzadi i ATICS, Almudena García-Rubio i Jordi Ramos.

Els treballs han finalitzat amb la localització de set fosses de la repressió i la Guerra Civil. Les síquies o fosses 1, 2 i 3 són continuïtat de les excavades l’any 2020 i les 4, 5, 6 i 7 són quatre de noves, situades totes elles en un dels passadissos de l’actual cementiri de Son Coletes.

Continuar les tasques d’excavació de l’any 2020 ha permès recuperar les restes de 17 víctimes més. La fossa 1, ubicada dins una de les zones enjardinades, és l’única que ha aparegut buida. En canvi, s’han exhumat dos individus a la continuació de la fossa 2, situada gairebé en un dels angles entre dos passadissos, on ja s’havien documentat quatre víctimes en la fase anterior. A aquests cal afegir la localització de quinze individus més a la fossa 3, de la qual s’han excavat dotze metres més de llargària, i en la qual es varen localitzar sis milicians de l’expedició del capità Bayo l’any 2020.

Aquesta quinzena de víctimes de la fossa 3 s’han trobat en dos grups: un format per deu individus, alguns dels quals es podrien relacionar amb milicians. I un segon grup format per cinc víctimes més, quatre de les quals s’han pogut recuperar en la seva integritat i una altra només parcialment. Les primeres observacions antropològiques indiquen que aquests quatre cossos complets són compatibles amb dones, una de les quals menor de 22 anys.

Aquest últim fet obri la possibilitat que pugui tractar-se de les milicianes o de les roges del Molinar, segons han confirmat a defrancdigital.com fons de la recerca, si bé serà necessari esperar als resultats antropològics per poder determinar de manera concloent el perfil biològic i la identitat exacta dels cossos localitzats. Les mateixes fonts, tampoc han descartat que algun d’aquests cossos, suposadament femenins, puguin correspondre a n’Aurora Picornell, que fou assassinada pels franquistes la nit de Reis de 1937 i que sempre s’ha defensat que havia estat enterrada en el cementiri de Porreres.

Alguns dels individus localitzats a la fossa 3 portaven també objectes d’ús quotidià (per exemple, unes ulleres), però per la seva indumentària alguns podrien relacionar-se com a milicians que arribaren a Mallorca amb el capità Bayo.

Fonts de la recerca tampoc han descartat que algun d’aquests cossos, suposadament femenins, puguin correspondre a n’Aurora Picornell, que fou assassinada pels franquistes la nit de Reis de 1937 i que sempre s’ha defensat que havia estat enterrada en el cementiri de Porreres

Una vegada finalitzada la feina de camp, ara les tasques es traslladen a laboratori on l’equip d’antropòlogues d’Aranzadi i ATICS analitzaran les restes exhumades per mirar d’afinar característiques que ajudin en el procés d’identificació. També és cabdal, en aquest sentit, continuar amb la recollida d’ADN de familiars que pensin que els seus familiars desapareguts podrien haver estat enterrats a l’antic cementeri de Son Coletes. Per això, des de la Direcció General de Memòria i l’empresa Aranzadi posaran en marxa un nou procés de recollida de mostres d’ADN de familiars durant aquest pròxim mes de gener.

Objectes recuperats

Entre tots els objectes personals apareguts es poden destacar clarament tres grans grups diferenciats. Per una banda, a les fosses 2, 4, 5, 6 i 7 s’han documentat objectes d’ús quotidià (claus de portes, un broquet de baquelita, una ploma estilogràfica…), abillaments de la vestimenta (botons, sivelles, gafets), diferents tipus de calçat, unes ulleres de sol i, excepcionalment, una moneda d’or de 20 dòlars americans de 1904 i botons de puny d’or. A la fossa 3, alguns dels individus localitzats portaven també objectes d’ús quotidià (per exemple, unes ulleres), però per la seva indumentària alguns podrien relacionar-se com a milicians que arribaren a Mallorca amb el capità Bayo. I finalment, les dones tenien associat algun objecte que podria ser identificat com a vestimenta femenina (tipus de botons, gafets de roba interior…), que caldrà ara estudiar detingudament al laboratori per poder-ho afirmar més taxativament.

Cal recordar que en la primera intervenció duta a terme a Son Coletes, l’any 2020, es varen localitzar restes de fins a 25 víctimes, cinc de les quals s’han pogut identificar i retornar a les seves famílies.

Són tendència