Connect with us

Societat

Reyes Torío: “El paper de la dona en la indústria musical és des de sempre de desconfiança total”

Reyes Torío: "El paper de la dona en la indústria musical és des de sempre de desconfiança total"

Va ser una de les fundadores de “Dinamita pa Los Pollos”, i aquest dijous oferirà una conferència a Manacor amb motiu de la primera edició de la Fira de la Música

Reyes Torío acumula molts anys vinculada a tot allò que envolta el món de la música en general i entre els seus nombrosos mèrits destaca el fet que fos la fundadora d’una de les bandes més explosives que ha donat el panorama musical espanyol: “Dinamita Pa los Pollos“. Després de la dissolució de la banda, va fundar a Barcelona Aleluya Records, i ha exercit de productora musical i també de DJ. Ara mateix segueix vinculada a la música però d’una altra manera: Treballa en Ciba On Air Radio, basada en una programació de podcasts per donar un altaveu al feminisme i impulsar el paper de les dones en el món de les noves tecnologies.

Aquest dijous, 2 de desembre, oferirà una conferència en el Conservatori de Manacor (20 hores), per a parlar sobre el paper de la dona en la indústria musical, acte que servirà com a estrena de la Fira de Música que se celebrarà fins al pròxim dia 6 de desembre.

Sobre el tema que tractarà la convocatòria de la productora musical, aquesta considera que la indústria musical, des de fa anys i fins al dia d’avui, “ha estat un reflex de la societat, amb una destacada presència del masclisme en tota la seva expressió”. Segons explica Reyes Torío ,“només cal recordar que fins fa algunes dècades, les dones ni tan sols tenien dret a poder estudiar la carrera d’Enginyera de so. Estava senzillament prohibit”.

“La indústria musical, des de fa anys i fins al dia d’avui, ha estat un reflex de la societat, amb una destacada presència del masclisme en tota la seva expressió”

Creu necessari recuperar la Memòria Històrica del món de la música, “on moltes dones van jugar un paper importantíssim i han estat completament ignorades, com és el cas de Kim Gordon que va formar part d’una de les bandes més influents de l’escena alternativa novaiorquesa, Sonic Youth. Janis Joplin és un altre bon exemple”. Segons la productora musical, “la història de la música sempre ha recordat als músics, però sempre s’ha oblidat de les dones. És necessari que es faci justícia en aquest sentit”.

“Anys enrere, les dones ni tan sols tenien dret a poder estudiar la carrera d’Enginyera de so. Estava senzillament prohibit”

Aquesta circumstància també s’ha donat en la resta d’àmbits professionals que d’una forma o una altra tenen a veure amb el sector professional. “Jo ho vaig viurà en primera persona quan vaig decidir muntar la productora Aleluya Records, que vaig haver de tancar anys després. La desconfiança cap a la dona en aquest àmbit és total. Situació que difícilment pot donar-se en el cas que siguis un home”.

Torío creu que encara queda molta feina per fer alhora que el rol de l’home i la dona siguin igualment reconeguts en tots els àmbits relacionats amb la música.

“Cal recuperar la Memòria Històrica del món de la música, on moltes dones van jugar un paper importantíssim i han estat completament ignorades”

Creu que el sector discogràfic travessa, des de fa anys, temps difícils, que s’ha accentuat amb la pandèmia: “La situació sembla que a poc a poc va remuntant, però els temps viscuts també han posat de manifest la necessitat que el sector ha de reinventar-se i posar-se al dia en molts aspectes”. Fa especial esment a la necessitat de regular la presència musical en internet i l’escàs benefici que reporta als professionals de la música, “en un moment on la venda de CD’s segueix a la baixa, i on les plataformes musicals no han fet més que agreujar la situació del sector”, destaca.

Recorda que la música és vida i que totes les iniciatives que serveixen per a donar-li visibilitat són ara més necessàries que mai, d’aquí ve que “agraesc i vull felicitar a l’Ajuntament de Manacor per impulsar la Fira de la Música, ja que aquest tipus d’iniciatives són realment meravelloses i els qui ens dedicam d’una forma o una altra a la música ho agraïm enormement”.

Fira de la Música Manacor
Del 2 al 6 de desembre, Manacor celebrarà la I edició de la Fira de la Música.

Són tendència