Connect with us

Comunitat

Els “espais morts” de la xarxa viària de Mallorca seran aprofitats per instalar-hi plaques solars

Els "espais morts" de la xarxa viària de Mallorca seran aprofitats per instalar-hi plaques solars

Govern i Consell de Mallorca es plantegen la posada en marxa d’aquest pla que permetria rebaixar la factura de la llum i ajudaria a aconseguir la sobirania energètica de l’illa

El vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha presentat aquest dimecres un pla inicial de col·laboració conjunta entre el Govern de les Illes Balears i el Consell de Mallorca per a la instal·lació de plaques solars a espais degradats de les carreteres de l’illa, per tal de complir amb l’objectiu de la Llei de canvi climàtic i transició energètica de descarbonitzar el territori.

Només per a l’illa de Mallorca, l’estudi de viabilitat realitzat pel Consell de Mallorca preveu un potencial de fins a 150 MW de potència renovable, l’equivalent al consum d’entre 30.000 i 45.000 famílies. La seva instal·lació permetria incrementar un 5 % la penetració de renovables a Balears. La inversió total d’aquest pla seria d’entre 100 i 150 milions d’euros, i almenys un part seria susceptible de ser finançada pels fons NextGen sobre la base dels ajuts publicats, així com en properes línies que provinguin del Fons d’Illes Sostenibles. Aquestes instal·lacions podrien ser gestionades per l’IBE, tant per a autoconsums compartits amb consums a 500 metres, com per a la generació d’energia per ser comercialitzada.

L’estudi de viabilitat realitzat pel Consell de Mallorca preveu un potencial de fins a 150 MW de potència renovable, l’equivalent al consum d’entre 30.000 i 45.000 famílies. La seva instal·lació permetria incrementar un 5 % la penetració de renovables a Balears

Segons han indicat els representants d’ambdues institucions, aquest pla inicial contempla la instal·lació de plaques solars a espais degradats i sense ús propers a les carreteres, com terrenys adjacents a les sortides d’autopistes o talussos, generalment sense valor ecològic, així com barreres acústiques o mitjaneres.

També es contempla la instal·lació de pèrgoles fotovoltaiques sobre aparcaments; a carreteres, que incloguin panells solars sobre la coberta, o que els panells formin la mateixa estructura. A més a més, s’estableix la instal·lació de plaques solars a instal·lacions artístiques o de disseny perquè puguin produir energia fotovoltaica. També podrien ser aprofitats llocs visibles com rotondes, estacions d’autobús, ubicacions pròximes a carreteres, etc.

Són tendència

© 2021 defrancdigital.com