Connect with us

Actualitat

El director general de Memòria Democràtica estatal, Diego Blázquez, visita Son Coletes

El director general de Memòria Democràtica estatal, Diego Blázquez, i el seu homònim valencià, Iñaki Pérez, visiten Son Coletes

Tots dos són a Mallorca per assistir al primer acte d’homenatge i reconeixement institucional a les víctimes del franquisme que tindrà lloc aquest divendres

El secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado, ha visitat aquest divendres la segona fase d’excavacions que els equips d’Aranzadi i ATICS estan duent a terme al cementiri de Son Coletes, a Manacor, dins el tercer Pla de Fosses del Govern de les Illes Balears. I ho ha fet acompanyat del director general de Memòria Democràtica a nivell estatal, Diego Blázquez Martín, encarregat de les polítiques de memòria històrica i democràtica del Ministeri de Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, i del director general de Memòria de la Generalitat Valenciana, Iñaki Pérez. Tots dos són a Mallorca per assistir al primer acte d’homenatge i reconeixement institucional a les víctimes del franquisme assassinades a les Illes Balears que se celebra aquest divendres, 29 d’octubre, amb motiu del Dia del Record.

«A Balears el ritme d’intervencions a les fosses de la repressió franquista, i a altres àmbits de la Memòria Democràtica és molt intens», ha explicat el secretari autonòmic, Jesús Jurado, «i per seguir avançant caldrà establir relacions de col·laboració amb altres territoris, com el País Valencià i afermar la cooperació amb l’Estat».

Els tres responsables de Memòria han comprovat com aquests dies l’equip tècnic d’Aranzadi i ATICS ha continuat excavant en la zona 4, l’àrea enjardinada ubicada a l’oest de l’antic cementeri de Son Coletes. S’han excavat les dues síquies localitzades, tant la continuació de la fossa 1 com la nova fossa 4, i han resultat estar completament buides de restes en connexió anatòmica, tret d’alguna resta òssia dispersa.

Algunes de les noves troballes que s'han produït aquests últims dies amb motiu de la segona d'actuació a Son Coletes.

Algunes de les noves troballes que s’han produït aquests últims dies amb motiu de la segona d’actuació a Son Coletes.

El que s’ha confirmat és que l’agrupament d’ossos trobat al costat d’aquestes fosses és un gran retall rectangular de 1,20 metres per 70 cm d’amplada i una fondària, de moment, d’uns 70 cm, on s’ha localitzat una gran acumulació d’ossos totalment fragmentats i en posició secundària, amb fractures perimortals clarament dels anys 1936 i 1937, al costat dels quals s’ha seguit trobant objectes com sabates. Es tracta d’un espai que fou utilitzat com a ossera, on no només s’hi varen dipositar restes de persones represaliades de la Guerra Civil, sinó també restes d’enterraments ordinaris del segle XIX a mida que avançaven les noves construccions del cementeri actual.

També s’ha treballat en la zona 1, la zona central de l’antic cementeri de Son Coletes on s’ubica la base de la creu. Les màquines ja han acabat de treure terra i està tot a punt per poder començar l’excavació manual.

Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Són tendència