Connect with us

Actualitat

Localitzades noves restes i dues síquies en el cementiri de Son Coletes, a Manacor

Localitzades noves restes i dues síquies en el cementiri de Son Coletes, a Manacor

S’han documentat sis enterraments ordinaris del segle XIX i dues excavacions similars a les que es varen trobar l’any 2020 amb víctimes de la repressió

La segona fase d’excavacions al cementiri de Son Coletes (Manacor) comença a donar resultats. Avui capvespre, el secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado, s’ha traslladat a Manacor per donar compte de les primeres troballes d’aquesta segona fase d’intervencions a Son Coletes, que ha encetat el tercer Pla de Fosses del Govern de les Illes Balears.

A uns tres metres de fondària aproximadament, s’han documentat sis enterraments ordinaris del segle XIX i dues síquies similars a les que es varen trobar l’any 2020 amb víctimes de la repressió: una d’elles seria la continuació de la fossa número 1, que es va començar a excavar en la intervenció anterior i en la qual varen aparèixer les restes de les dues dones identificades. L’altra síquia seria una fossa nova, la quarta localitzada fins a dia d’avui al cementeri. L’excavació d’aquestes dues síquies es durà a terme passada la festivitat de Tots Sants.

També s’ha documentat una concentració de restes en posició secundària amb alguns materials, que podrien correspondre a víctimes de la repressió, entre els anys 1936-1937. Aquestes restes també serien similars a les trobades l’any 2020 i correspondrien a individus que haurien estat extrets durant les tasques de construcció de les criptes a inici de la dècada de 1950.

“Les obertures de les fosses de la repressió franquista són la punta de llança de les polítiques de memòria democràtica del Govern de les illes Balears” ha  declarat el secretari autonòmic Jesús Jurado, “Son Coletes ens mostra la crua realitat d’un camp d’extermini feixista que cal investigar i dignificar”. 

De moment la intervenció continua amb les tasques de neteja i rebaix dels sediments amb l’ajuda de maquinària.

Són tendència

© 2021 defrancdigital.com