Connect with us

Comunitat

Consum ha aplicat sancions per un import de 697.350,3 euros a les companyies aèries

Per la inclusió de dues clàusules abusives “no show”

La Direcció General de Consum ha organitzat, juntament amb el Ministeri de Consum, el curs «Contractes amb consumidors, transparència i clàusules terra», emmarcat en el Pla de Formació Continuada Interadministrativa. La formació ha tingut lloc aquest dimecres a l’Escola d’Hoteleria de les Illes Balears, hi han participat uns 50 professionals de les administracions de l’Estat, autonòmica i local, tots amb competències en consum.

L’objectiu de la formació, segons ha explicat el director general de Consum, Félix Alonso, és millorar el coneixement de la normativa respecte de les condicions generals de contractació i les clàusules abusives. «Volem ser un referent per als consumidors i facilitar la detecció d’infraccions administratives en sectors específics», ha ressaltat.

Alonso ha explicat durant la seva intervenció que la Direcció General de Consum ha incoat 27 expedients sancionadors per un import de 909.251 euros per emprar clàusules abusives en els contractes dels consumidors. De totes, Alonso ha destacat les clàusules abusives de les aerolínies i de les entitats bancàries.

En aquest sentit, 13 aerolínies han rebut un procediment sancionador per la inclusió de dues clàusules abusives «no show». La primera clàusula abusiva introduïda en les condicions generals del contracte per als bitllets adquirits es referia a si un passatger no emprarà un dels bitllets i vol seguir gaudint de la resta està obligat a informar-ne  la companyia, i si no ho fa, la companyia es reserva el dret de cobrar una penalització per als vols no utilitzats. I la segona, si algun dels trajectes comprats per l’usuari no s’usa, automàticament es poden cancel·lar la resta de trajectes compresos en el mateix bitllet. Les aerolínies han estat sancionades per un import de 697.350,3 euros.

Esment a part tenen les clàusules de l’aerolínia amb seu a Irlanda, Ryanair, que va cobrar un import desproporcionat per l’emissió i remissió de les targetes d’embarcament als passatgers de la seva aerolínia que no les varen aportar en el moment de l’embarcament.

Són tendència