Connect with us

Societat

Creences, supersticions, bruixeria i màgia a Mallorca

Creences, supersticions, bruixeria i màgia a Mallorca

El pintor i investigador, Rafel Perelló, va ser el convidat a l’última convocatòria del “Dilluns de l’Obra”per a tractar la cultura popular més oculta i desconeguda del territori

El pintor i investigador de la cultura tradicional mallorquina, Rafel Perelló, va ser el convidat a l’última convocatòria del “Dilluns de l’Obra” celebrada el passat dilluns a la sala La Fornal. La conferència de Perelló va tractar sobre les creences, supersticions, la bruixeria i la màgia a Mallorca. El conferenciant va posar especial èmfasi a l’hora de tractar un dels aspectes més desconeguts de la cultura popular de Mallorca: la cultura oculta i principalment la bruixeria, les creences populars d’un temps enrere i els suposats remeis que estaven molt presents socialment.

Es va referir a Sebastià Gelabert, més conegut com en Tià de Sa Real. Nascut a Manacor, deien d’ell que tènia el do de la paraula, l’enginy i la saviesa dels elegits. La gent deia que tènia poders sobrenaturals. Sàvia on naixien plantes miraculoses, podia endevinar el futur i amansir els animals braus… També va ser capaç d’augurar la seva pròpia mort. Ja en el segle XX, segons Perelló, moltes d’aquestes creences encara es mantenien. Compta també que si embolicaven un cabell d’una persona a una serp, aquella persona sofria. Altres persones, molts d’elles residents de Manacor, i que Perelló va identificar amb noms i llinatges (malnoms) eren capaços de conèixer a través de l’aigua la ubicació d’un animal que dies abans havia estat sostret.

Perelló també va fer esment a la figura de Tomeu PascualMoreio, que en la dècada dels anys 30 a Manacor era considerat el ‘gran bruixot’, igual que succeís amb en Tià de Sa Real en el segle XVIII, també va tenir la capacitat de vaticinar la seva pròpia mort.

També va fer esment al cas de l’amo en Guillem ‘Batlet, que residia en el passeig de Na Camel.la, que en vida se li va atribuir la facultat de poder parlar amb els morts o de tallar l’aire amb ganivets, amb el propòsit de mitigar els possibles efectes d’una tempesta.

Aquest ritual també era un costum molt arrelat entre els mateixos pescadors de Cala Rajada, segonsva explicar el conferenciant, que abans de començar a fondejar mar endins, tallaven l’aire amb ganivets acompanyat d’una oració amb la intenció d’evitar possibles mànigues marines.

L’historiador, durant la seva xerrada, també va explicar que en la cultura tradicional mallorquina a les persones bessones se’ls atribuïa poders curatius.

A diferència del fet que moltes persones puguin relacionar el color negre amb aspectes negatius de la vida, Perelló va defensar que la creença popular ho utilitzava a l’hora de contrarestar situacions de bruixeria. El mateix succeïa amb l’oli i la sal.

El color negre era utilitzat a l’hora de contrarestar situacions de bruixeria. El mateix succeïa amb l’oli i la sal

L’anomenat ‘donar mal bocí’ també va ser un dels aspectes que van ser tractats pel conferenciant. Va explicar Perelló que consistia en posar verí en l’alimentació d’una persona. Però també té relació amb la bruixeria i segons defensava mossèn Alcover, existeixen fins a 7 casos diferents de ‘mal bocí’: per a matar, per a enamorar, per a fer oblidar, etc. Perelló va assenyalar que les seves indagacions li han permès recol·lectar fins a 70 formes diferents sobre aquest malefici.

Algunes creences defensaven que per a sanar a una persona embruixada mitjançant alguns dels mètodes exposats anteriorment, es recomanava que fos fermada a les portes d’un cementiri, principalment si el problema a tractar estava relacionat amb atacs epilèptics. Altres remeis consistien a col·locar sobre la panxa de la persona afectada pells de conill encalentides prèviament.

I com podia saber-se si una persona estava afligida d’un episodi de ‘mal bocí‘ ?. Perelló va explicar que el mètode més documentat en diferents pobles de Mallorca era col·locar un caramull de taronges a l’interior de la casa i si una d’aquestes es deteriorava de manera ràpida era sinònim que l’interessat havia estat embruixat.

També va tractar sobre els poders curatius d’aquells que neixen mitjançant un part vetllat o
enrevoltats pel tel. Un esdeveniment extraordinari i que segons les estadístiques dels temps moderns succeeix només en1 de cada 80.000 naixements.

A continuació podeu escoltar la conferència íntegra.

Són tendència