Connect with us

Actualitat

Felanitx nomena fills predilectes a Maria Vich i Joanot Colom

Felanitx nomena fills predilectes a Maria Vich i Joanot Colom

La primera, per la seva trajectòria dins el món de l’art i el segon, per la seva lluita i defensa de les llibertats

L’Ajuntament de Felanitx va acordar en el transcurs de la plenària celebrada aquest dilluns, el nomenament de Maria Vich i Nadal filla predilecta de la Vila per la seva trajectòria dins el món de l’art i per ser ambaixadora del municipi mostrant Felanitx i Portocolom en les seves obres artístiques. També es va concedir la mateixa distinció a l’agermanat felanitxer i un dels caps de la revolta de les Germanies, Joanot Colom per la seva lluita i defensa de les llibertats. Un nomenament, el de Colom, que va comptar amb els vots favorables de tots els partits amb representació municipal, a excepció de VOX que es va abstenir.

El 5 de febrer de 2021 es va iniciar l’expedient per nomenar Maria Vich i Nadal Filla Predilecta de Felanitx, una iniciativa de la Fundació Barceló, l’Associació Cultural «Units com Brins», el Centre Cultural de Felanitx i a la qual li varen donar suport 47 persones, partits polítics i associacions com ‘Felanitx per la Igualtat’.

Maria Vich i Nadal va néixer a Felanitx el 27 d’agost de 1931. La seva vida ha estat dedicada a l’art en una època on poques dones aconseguien fer-se un camí dins l’àmbit de la pintura. Va cursar els seus estudis a Palma i Barcelona. Va obtenir el reconeixement de diverses galeries de Mallorca. En el 1996 va cedir a la Fundació Barceló i perquè formassin part de la galeria patrimonial d’art 218 quadres que actualment juntament amb altres formen part de la galeria que hi ha a Felanitx. Vich ha estat ambaixadora de Felanitx, ja que, gran part de la seva obra paisatgística i costumista el tema principal ha estat Felanitx i Portocolom.

El 18 de febrer de 2021 es va aprovar la moció per a l’adhesió del municipi de Felanitx a la commemoració dels 500 anys de la Germania a Mallorca, on un dels acords va ser iniciar la tramitació per nomenar Joanot Colom Cifre fill il·lustre de Felanitx. Una iniciativa a la qual li varen donar suport tots els partits polítics del consistori, excepte VOX, i a la qual es varen adherir 17 persones i associacions, entre elles, en Biel Majoral, en Guillem Morro, en Bartomeu Mestre ‘Balutxo‘, l’Associació Cultural Setmanari Felanitx, la Comissió Germania 500 i l’Obra Cultural Balear, entre altres.

Joanot Colom i Cifre, fou nét i fill de síndics de la Vila, barreter per compte propi a Ciutat des de l’any 1512, va esdevenir líder del seu gremi. Colom va ser cap de la revolta de les Germanies sent un dels set detinguts per Miguel de Gurrea que els revoltats alliberaren dia 7 de febrer de 1521, fet que marcà l’inici de la revolta agermanada, que finalitza el 7 de febrer de 1523. Felanitx va tenir un protagonisme destacat en les Germanies de Mallorca, l’origen felanitxer de Joanot Colom, Instador del Poble, un heroi que defensà els felanitxers i felanitxeres contra l’abús dels senyors, un líder que defensà la Justícia i lluità fins a la mort en defensa de les llibertats.

Són tendència