Connect with us

Vist a les xarxes

Facebook demana perdó als usuaris després de 6 hores sense servei: “Gràcies per suportar-nos”

Facebook demana perdó als usuaris després de 6 hores sense servei: "Gràcies per suportar-nos"

Es tracta de la pitjor caiguda de la història de les tres xarxes socials que gestiona l’empresa de Mark Zuckerberg

Més de 3.000 milions d’usuaris van estar aquest dilluns des de les 17.30 hores del capvespre fins passades les 12 de la mitjanit–o en alguns casos la una– sense poder enviar ni rebre missatges de WhatsApp, penjar Stories a Instagram o ni tan sols entrar a Facebook.

Molts d’usuaris van haver de recórrer a alternatives per comunicar-se, com és el cas de Telegram, Twitter o, fins i tot, els SMSs.

I és que aquest passat dilluns les tres xarxes socials gestionades per l’empresa que lidera Mark Zuckergerg van sofrir la pitjor caiguda en el servei de la història. Segons la versió oficial de la companyia, el motiu hauria estat un “canvi de configuració defectuós” que va afectar les centrals de dades.

Alguns mitjans nord-americans es fan ressò lògicament del fet, ja que la incidència va ser a escala mundial, i destaquen que ni els mateixos treballadors de Facebook podien ni entrar a l’edifici per avaluar l’origen del problema perquè el sistema de control d’accés tampoc funcionaven.

Al marge de l’explicació oficial de Facebook, tots els indicis apunten a un problema què es coneix com a sistema de noms de domini.

Perquè ens entenguem, el sistema de noms de domini (DNS) és la manera que tenen els servidors de saber on vol anar un usuari quan escriu una adreça web en un navegador. Aquest sistema tradueix l’adreça escrita a un seguit de números, la matrícula única per a cada web (l’adreça IP). Si si el servidor DNS no funciona, el navegador no hi pot accedir.

En el cas d’aplicacions com WhatsApp o Instagram, quan aquest sistema no funciona, els usuaris hi poden accedir però no poden actualitzar la pàgina principal ni enviar o rebre cap tipus de missatge. Això passa perquè els ordinadors intermediaris que redirigeixen el trànsit a internet no són capaços de traduir la informació que reben i, per tant, aquesta no arriba als servidors de les xarxes socials.

Passades les 12 d’ahir vespre, quan el funcionament a les xarxes socials s’anava recuperant progressivament, Facebook va demanar perdó a tots els usuaris. Ho va fer a través de Twitter. L’empresa va assegurar que hi havien estat treballant durant tot el dia, i va acabar dient, literalment: “Gràcies per suportar-nos”.

Són tendència