Després de les peticions fetes per part del Gremi de Margers, ARCA i Salvem Portocolom, “el model original quedarà preservat”
El Moll de sa Duana de Portocolom, un element únic del patrimoni de Mallorca, quedarà preservat, després que la Conselleria de Mobilitat i Habitatge del Govern hagi acceptat substituir el projecte de restauració del seu empedrat, que el modificava de manera irreversible, per un altre de respectuós amb les característiques originals. Així ho han comunicat aquest dilluns de l’Associació del Gremi de Margers, que conjuntament amb ARCA i la plataforma Salvem Portocolom, havien donat la veu d’alarma en aquest sentit.
Segons el Gremi de Margers, “en una reunió dels representants de les tres entitats amb el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, i el director general de Transport Marítim i Aeri, Xavier Ramis, els responsables polítics els anunciaren un disseny de l’empedrat d’acord amb les seves característiques originals: és a dir, amb les pedres ajustades i amb bon contacte entre si, segons la tècnica tradicional; en lloc del que inicialment havia aportat l’empresa concessionària de les obres, amb una mostra segons la qual quedarien molt més distanciades i amb separacions plenes de morter”, destaca la nota.
El conseller i el director general també els haurien comunicat que, d’acord amb el que havia reclamat el Gremi de Margers, s’ha modificat el contracte amb l’empresa concessionària, incrementant el pressupost, fins a arribar a la quantitat necessària per garantir que les obres es duran a terme amb tots els paràmetres de qualitat exigibles en una intervenció com aquesta, sobre un element sense substitució possible al patrimoni arquitectònic balear.
“Ports n’hi ha molts, però com el Moll de sa Duana, fet amb pedra al segle XIX, només en tenim un”, havien advertit des del Gremi, ARCA i la plataforma en defensa de Portocolom. En aquest sentit, s’ha posat de manifest la necessitat que l’empedrat respecti el disseny del segle XIX, i per tant la reposició de les pedres al seu lloc original, ja que “es tracta de restaurar un empedrat del segle XIX, no fer un nou empedrat del segle XXI”, segons aquestes entitats.
Des del Gremi de Margers es va destacar, així mateix, la importància que el mur d’atracament o banda frontal del Moll, la que dóna a la mar, sigui també restaurada amb les tècniques tradicionals. Tots dos elements, empedrat i front portuari, funcionen com un sistema i no poden anar per separat a un conjunt de gran valor patrimonial, segons els margers.
Per part d’ARCA es va sol·licitar, a la mateixa reunió, que el Moll de sa Duana rehabilitat es preservi amb l’actual ús per als vianants, eliminant un possible ús comercial o de restauració, proposta compartida per les altres dues entitats.