Connect with us

Actualitat

Catalina Vadell: “La darrera onada ha estat la pitjor de totes. No hi comptàvem”

Catalina Vadell: "La darrera onada ha estat la pitjor de totes. No hi comptàvem"

La gerent de l’Hospital de Manacor dona per superada l’última envestida de contagis d’aquest estiu, però recorda que el virus segueix present

A les portes de començar la temporada d’estiu que acabam de deixar enrere, la gerent de l’Hospital de Manacor, Catalina Vadell, en una entrevista concedida a defrancdigital.com, manifestava la seva satisfacció continguda, ja que, deia ella, “la vacunació està permetent que a l’Hospital de Manacor poguem recuperar una certa normalitat”. Aquestes declaracions corresponen a principis del passat mes de juny. Feia només uns dies, el 6 de juny, l’Hospital de Manacor havia comunicat que aquell dia no tenia cap pacient ingressat en el centre per casos relacionats amb la Covid-19.

Unes setmanes després es declarava oficialment la cinquena onada de contagis provocant greus problemes de saturació assistencial en la pràctica totalitat d’hospitals públics de les Illes, i Manacor no va ser una excepció. El 12 de juliol, es reprenia el degoteig de nous positius amb 7 pacients atesos en planta i 2 a l’UCI, després d’alguns dies sense que es produís cap nou ingrés en aquest sentit.

La forta pressió assistencial a la qual es va veure sotmès l’Hospital de Manacor a mitjan mes de juliol, va obligar a reduir l’activitat quirúrgica programada per aquelles dates i a una nova restricció de visites als pacients en general, permetent només un acompanyant per malalt.

El passat 9 d’agost, l’Hospital de Manacor va batre el rècord de pacients atesos durant tota la pandèmia, amb més de 40 persones hospitalitzades per episodis de contagi: 30 pacients eren atesos en planta i 11 a l’UCI

El passat 9 d’agost, l’Hospital de Manacor va batre el rècord de pacients atesos durant tota la pandèmia, amb més de 40 persones hospitalitzades per episodis de contagi: 30 pacients eren atesos en planta i 11 a l’UCI. Aquell mateix dia, des del centre hospitalari es feia una crida urgent recordant la conveniència que la gent se sotmetés a la vacuna, ja que un 80% dels pacients que estaven sent atesos en aquell moment no estaven immunitzats.

El passat 9 d'agost, l'Hospital de Manacor va batre el rècord de pacients atesos durant tota la pandèmia, amb més de 40 persones hospitalitzades per episodis de contagi.

El passat 9 d’agost, l’Hospital de Manacor va batre el rècord de pacients atesos durant tota la pandèmia, amb més de 40 persones hospitalitzades per episodis de contagi.

La delicada situació es va perllongar en el temps, fins als primers dies de setembre quan els percentatges assistencials relacionats amb la pandèmia van tornar a estabilitzar-se novament.

Catalina Vadell ha reconegut que aquesta darrera onada de contagis ha estat la pitjor de totes les viscudes “perquè no hi comptàvem”. El fet que el procés de vacunació massiva ja acumules molts de mesos en marxa, amb uns percentatges importants de població immunitzada (en molts de casos amb la pauta completa), va fer pensar a les autoritats sanitàries que ens trobàvem davant el principi de la fi de la pandèmia. Res més lluny de la realitat. El virus va centrar el seu focus d’acció sobre aquelles persones que, per una raó o l’altra, encara no s’havien sotmès a la vacuna. D’aquí ve que aquesta darrera allau de contagis s’hagi acabat coneixent com “l’onada dels negacionistes”.

El 90% dels pacients atesos durant els últims quatre mesos a l’Hospital de Manacor, han estat persones sense vacunar i majoritàriament gent molt jove, com reconeix Vadell. “Només hem tingut un cas que va haver de ser atès a l’UCI i l’afectat s’havia sotmès a la vacuna”.

La gerent de l’Hospital de Manacor dona per superada aquesta darrera envestida de contagis, però recorda que el virus segueix entre nosaltres

La gerent de l’Hospital de Manacor dona per superada la cinquena envestida de contagis, però recorda que el virus segueix entre nosaltres.

Ara mateix la pregunta està a saber si haurem d’enfrontar-nos a una sisena onada durant aquesta tardor. Tots els indicadors assenyalen que una de les claus per a evitar-ho es troba en l’augment del percentatge de persones vacunades al llarg dels pròxims mesos. És una qüestió de salut pública, de solidaritat, però també depenen, en gran mesura, de què baixin els nivells de caparrudesa.

Són tendència