El 2019 es varen registrar 97 casos de suïcidi a Balears
Connect with us

Societat

El 2019 es varen registrar 97 casos de suïcidi a Balears

Eviten el suïcidi d'un jove a Manacor

Aquesta problemàtica social representa un problema greu de salut pública que afecta persones de qualsevol edat, gènere, cultura, grup poblacional i el seu entorn familiar

El 2019 es varen registrar 97 casos de suïcidi a les Illes Balears. S’estima que per cada suïcidi queden afectades per a tota la vida entre 6 i 10 persones de l’entorn de la víctima, que sofreixen un greu procés de dol.

Així ho explica Nicole Haber, responsable de l’Observatori del Suïcidi de Balears: “La multicausalitat i la complexitat de la persona que intenta suïcidar-se fan que la prevenció sigui complexa; la prevenció ha d’abastar els tres nivells: prevenció universal, selectiva i indicada. És un treball minuciós que s’ha d’imbricar en totes les capes de la societat, de l’entorn i de l’individu i, per descomptat, en tots els sistemes d’atenció”.

La prioritat durant el 2021 ha estat reforçar i dotar tots els hospitals de la sanitat pública de les Balears d’equips d’atenció i prevenció del suïcidi (APS).

L’APS és un equip multiprofessional especialitzat que ofereix un tractament específic i intensiu centrat en la prevenció del suïcidi d’adults i de menors. El programa té per objectiu la intervenció en persones amb ideació autolítica que presentin risc de suïcidi o que hagin fet un intent de suïcidi previ.

«Es tracta d’una atenció ambulatòria de 3 a 6 mesos de durada, amb intervencions terapèutiques individuals i grupals que preveu l’atenció als familiars i a l’entorn proper. Les persones seran derivades des dels serveis d’urgències hospitalàries o des dels dispositius de salut mental. Actualment, el programa compta amb 11 professionals a temps parcial i 8 amb dedicació exclusiva», comenta Haber.

Aquest pròxim 10 de setembre, se celebrarà el ‘Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi’ i en el cas concret de Balears ho farà sota el lema “Crear esperança a través de l’acció”

A més, s’ha elaborat una Guia per a la prevenció i primer abordatge de la conducta suïcida en els centres educatius de les Illes Balears i un “Protocol d’actuació que facilita les derivacions i la coordinació amb l’APS infantojuvenil, salut mental, atenció primària i els professionals de l’educació.

També s’ha posat en marxa el programa suprasectorial de coordinació en totes les illes CoorEducaSalutMental, entre la Conselleria de Salut i Consum i la Conselleria d’Educació i Formació Professional per atendre l’alumnat amb problemes complexos de salut mental i per al que manifesti conductes suïcides.

Aquest pròxim 10 de setembre, se celebrarà el ‘Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi’ i en el cas concret de Balears ho farà sota el lema “Crear esperança a través de l’acció”.

ÚLTIMES NOTÍCIES

L’OPINIÓ DELS NOSTRES LECTORS

Són tendència

© 2021 defrancdigital.com