Connect with us

Actualitat

Els Margers alerten que la restauració del Moll de Portocolom pot alterar l’empedrat original de la zona

El Gremi de Margers alerta que la restauració del Moll de Sa Duana de Portocolom pot alterar l'empedrat original de manera "irreversible"

Demanen al Consell de Mallorca que rectifiqui el seu informe per garantir que es mantingui la tècnica constructiva tradicional d’empedrat de capserrat

El Gremi de Margers de Mallorca ha adreçat un informe alternatiu al Consell de Mallorca sobre la restauració de l’empedrat del Moll de sa Duana, a Portocolom, alertant sobre una possible alteració “irreversible” del seu disseny i tècnica constructiva originals.

El document, signat pel president d’aquest col·lectiu, Lluc Mir, reclama que es rectifiqui un informe previ, de la Direcció insular de Patrimoni del Consell de Mallorca, que “dóna per bo un sistema constructiu que canviaria totalment la fesomia de l’empedrat perquè no és el sistema original”.

En la seva qualitat de “professionals que toquen i treballen la pedra cada dia, i mantenen viu un ofici i una tècnica de segles que l’adminis­tració hauria de saber valorar i tenir en compte”, els margers sol·liciten al Consell “garantir que la restauració del Moll de sa Duana” que durà a terme Ports de les Illes Balears “mantingui la tècnica cons­tructiva d’empedrat de capserrat i el dibuix original”.

Afirmen els margers que la mostra del futur empedrat aportada per l’empresa concessionària “no respecta l’original”, perquè en lloc de pedres amb “bon contacte entre si, magistralment col·locades per menestrals d’un temps”, aquestes quedaran molt més distanciades i amb unes separacions plenes de morter, la qual cosa suposarà la “desaparició” de l’empedrat original, l’aspecte del qual passarà a ser “totalment diferent”.

Diuen els margers que la mostra del futur empedrat aportada per l’empresa concessionària “no respecta l’original” i l’aspecte final passarà a ser “totalment diferent”

El Gremi de Margers subratlla que la dotació econòmica inicialment destinada a aquesta restauració és “clarament insuficient, amb uns preus que no es corresponen amb la realitat de la feina a executar”. També assenyala que “no s’ha fet una recerca dels punts d’extracció originals” per a aconseguir el mateix tipus de pedra a la rehabilitació.

Adverteixen els margers que “si es continua per aquest camí, el resultat serà irreversible i en negatiu quan és perfectament possible fer-ho bé”. El projecte de restauració, si no es modifica, anirà “en detriment de la qualitat constructiva. Hi ha molts de ports, però Moll de sa Duana només n’hi ha un”.

Segueix llegint
Publicitat
Feu clic per comentar la notícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Són tendència