Connect with us

Societat

Marine Auclair: “‘Un invierno en Cala Agulla’ gira sobre la història de les dones i l’opressió masclista que vivien en els anys 60”

Marine Auclair: "'Un invierno en Cala Agulla' gira sobre la història de les dones i l'opressió masclista que vivien en els anys 60"

L’estudiant de l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals, presentarà aquest pròxim cap de setmana el curtmetratge de final de curs en els Teatres de Capdepera i Artà

Els Teatres de Capdepera i Artà acolliran aquest pròxim cap de setmana la projecció del curtmetratge ‘Un invierno en Cala Agulla’, sota la direcció de Marine Auclair. Ho defineix com el seu primer treball més seriós, tot i que no és el primer que dirigeix a pesar de la seva joventut, 19 anys. El rodatge en qüestió des de la voluntat de la mateixa autora d’evitar que certs esdeveniments del passat caiguin en l’oblit, principalment històries relacionades amb l’opressió masclista que sofrien les dones en la dècada dels anys 60. Una problemàtica social que, 50 anys després, segueix estant damunt fulla. Parlarem amb l’autora del rodatge.

P.: Marine, el curtmetratge “Un invierno en Cala Agulla” és el teu primer curtmetratge o ja havies fet uns altres anteriorment?

R.: Sí, jo estudii 2n curs en l’ESCAC (Escola Superior de Cinema i Audiovisuals) i aquest és el meu treball de final de curs. En primer es fan quatre treballs i en 2n, tres. Pel que podríem dir que és el meu treball més “de debò” i amb pressupost i amb la col·laboració d’ajuntaments i altres ajudes, però que no és el primer que dirigesc.

P.: Quant temps t’ha portat realitzar-ho?

R.: Realment vaig començar al desembre de l’any passat (2020), creant grups de rodatge per a fer aquest treball final, després vaig estar molt temps, 3 o 4 mesos de recerca, llegint molt i documentant-me amb vídeos, imatges d’arxiu, parlar amb padrines, etc. amb la finalitat de saber tot el que pogués d’aquestes històries del passat. A partir d’aquí vam fer el guió i seguim els passos habituals (history boards, direcció de fotografia…), va venir l’equip a Mallorca per a veure les localitzacions i altres. El rodatge l’iniciàrem a final de maig de 2021 i ho acabàrem al juny, encara que ara continua perquè és el treball de mai acabar, cal preparar el muntatge, la publicitat, etc.

P.: Sobre què va “Un invierno en Cala Agulla”, què vols transmetre?

R.: Gira sobre la història de les dones i l’opressió masclista que vivien en els anys 60. Em vaig inspirar en les padrines que tinc pel poble, d’amics i familiars meus. El tema neix del sentiment que em provoca que aquestes històries caiguin en l’oblit, vull ajudar a recordar com era la situació de la societat burgesa en aquest període.

P.: Quina era la realitat d’aquestes dones?

R.: Bàsicament eren “florers”, estaven com en uns llimbs bastant curiós en el qual no podien exercir de mare i quedar-se a casa per a estar amb els seus fills perquè tenien a la criada que s’ocupava dels nins, però tampoc podien sortir a cercar una feina, ni estudiar. Va ser una època en la qual gairebé no podien ni votar. Eren la “dona florer” per als seus marits, assistir a sopars i posar la millor de les seves cares.

“Les dones d’aquell temps bàsicament eren “florers”; la seva funció social consistia en acompanyar als seus marits a sopars i posar la millor de les seves cares”

P.: Està produïda en castellà?

R.: Sí, ens basam en un panorama preturístic, amb la dictadura de Franco i hem volgut jugar amb un punt de crítica sobre l’opressió de la llengua mallorquina, en la qual hi ha un personatge, la criada, que sí que parla mallorquí i podrem viure aquesta opressió del mallorquí en aquesta època.

P.: Quina és la teva aspiració professional?

R.: Personalment tenc el “cor dividit” perquè vaig començar molt prest a fer teatre i sempre m’ha agradat actuar i després em vaig decantar pel cinema, que és un llenguatge molt expressiu i molt complet. Ara que estic fent la carrera, jo diria que la meva aspiració és dirigir, però sense deixar de costat actuar. Aquest curtmetratge és molt especial per a mi perquè l’he dirigit i l’he protagonitzat al mateix temps, ha estat una experiència inoblidable perquè he pogut gaudir de les meves dues passions.

“Em crida molt l’atenció els temes feministes i sobretot la Mallorca de fa 50 anys”

Marine Auclair: "'Un invierno en Cala Agulla' gira sobre la història de les dones i l'opressió masclista que vivien en els anys 60"P.: Quina durada té el curtmetratge?

R.: Dura uns 30 minuts, és més un llargmetratge que un curtmetratge. Inicialment hauria d’haver estat d’uns 10 minuts, però quan vam veure que hi havia tantes coses a comptar, ho vàrem fer més llarg.

P.: Quantes persones han participat en els preparatius i en el rodatge?

R.: Equip tècnic per al rodatge unes 25 persones; guionistes, productors, recerca, localitzacions, etc. unes 60 persones, a part del professor i companys de classe que també m’han ajudat molt.

P.: Estàs treballant en algun nou projecte?

R.: L’any que ve acab la carrera i després faré un màster de dos anys, es fa un PCG i seleccionen 20 candidats, jo he estat una de les seleccionades amb una nova idea que començaré el 6 de setembre.

“Aquest curtmetratge és molt especial per a mi perquè l’he dirigit i l’he protagonitzat al mateix temps, ha estat una experiència inoblidable perquè he pogut gaudir de les meves dues passions”

P.: Quina història real o fictícia t’agradaria o creus que seria convenient poder realitzar?

R.: Em crida molt l’atenció els temes feministes i sobretot la Mallorca de fa 50 anys. No sols les dones en la societat burgesa, sinó també la societat del camp, de “fora vila”.

P.: Per a poder destacar en el món de les arts escèniques quins requisits creus que són necessaris, tenint en compte la dificultat afegida de la insularitat de Mallorca, o consideres que és una qüestió de sort?

R.: Aquesta pregunta me la fas massa aviat, perquè acab de començar i em queda molt recorregut per fer, tenc 19 anys i encara som a l’illa. No obstant això, m’atreviré a contestar-te, hi ha un ingredient que pot ser la sort, però ni molt menys és el fonamental. El més important és fer alguna cosa de veritat, que ho sentis. Crec que les persones que arriben lluny i que fan coses importants, són les que es fan des del cor, amb temes que et preocupen o qüestions que no et deixen dormir i que sorgeixen d’allò més profund d’un mateix.

〈PRÒXIMES PROJECCIONS D'”UN INVIERNO EN CALA AGULLA”〉
→Divendres, 3 de setembre a les 20 hores al Teatre de Capdepera- Entrada 3€
→Dissabte, 4 de setembre a les 20 hores al Teatre d’Artà- Entrada 3€

Són tendència